Útok na chodce u britského parlamentu má na svědomí Brit původem ze Súdánu, tvrdí média

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Britská policie potvrdila předchozí mediální informace o totožnosti muže, který v úterý najel autem do lidí u britského parlamentu v Londýně. Jde o 29letého Brita Saliha Khatera súdánského původu z Birminghamu. Policie ho zatkla, když u Sněmovny lordů vjel do cyklistů a chodců a tři lidi zranil. Pak najel do bezpečnostních zátarasů. Důvodem zatčení bylo podezření ze spáchání teroristického činu; dnes k tomu policie přidala také zadržení za pokus o vraždu.

"Jsme spokojeni, že známe totožnost zadrženého. Vyšetřovatelé se nyní zaměří na zjištění, jaký byl motiv toho incidentu," uvedla policie v dnešním prohlášení.

Policie zatím uváděla jenom mužův věk a to, že je cizího původu. Ze záběrů pořízených při zatýkání je patrné, že jde o muže tmavé pleti. Na sociálních médiích je Khaterova fotografie.

Scotland Yard tvrdí, že tajné službě muž nebyl znám a že při vyšetřování po zatčení nespolupracoval. Podle médií ho ale znala policie v Birminghamu. Podle dnešního policejního prohlášení byly prohledány dvě adresy v Birminghamu a jedna v Nottinghamu, policisté dále prohledávají třetí místo v Birminghamu.

Automobil byl do Londýna přivezen v pondělí a v noci už byl spatřen v centru. Policie se domnívá, že s ním muž jezdil v noci po městě. Ráno s ním řidič kroužil Westminsterem zhruba 90 minut až do incidentu, který se stal po půl osmé místního času (po půl deváté SELČ). Čin se vyšetřuje vzhledem ke zjevnému úmyslu a také kvůli zvolenému místu jako teroristický.

Média spekulují, že Khater mohl být jenom na "obhlídce" místa budoucího útoku. Ke Sněmovně lordů ho možná zatlačila sanitka, která jela za ním. Podle policie byl automobil zaregistrován v Nottinghamu, kde bydlí šest Súdánců. Policie tuto adresu prohledala. Khater bydlel ale nad internetovou kavárnou v Birminghamu. Podle serveru The Telegraph o sobě muž tvrdí, že byl manažerem obchodu a v súdánském Chartúmu studoval techniku. Do Británie podle tohoto zdroje přijel před pěti lety.

V Británii studoval do letošního května účetnictví, ale studium nedokončil. Podle některých médií mu před měsícem zemřel otec a bratr.

Tisk také spekuluje o tom, že se policie snaží zjistit možné napojení Khatera na Khalila Masooda, který bydlel v Birminghamu nedaleko Khaterovy adresy. Masood loni v březnu spáchal útok s pěti oběťmi právě ve Westminsteru a policie ho zastřelila.

Šéfka metropolitní policie Cressida Dicková dnes řekla stanici BBC, že se bude zřejmě uvažovat o vyhlášení oblasti Westminsteru za pěší zónu. "O této otázce budou bezpochyby diskutovat poslanci, místní úřady, starosta i bezpečnostní složky," řekla.

V Británii bylo loni spácháno několik atentátů a ke čtyřem z nich se přihlásila radikální organizace Islámský stát. Dohromady při útocích přišlo o život 36 lidí a 200 lidí bylo zraněno.