Útoky amerických dronů porušují suverenitu země, vzkázal Pákistán do Washingtonu

Vojenský dron armády USA na základně v Afghánistánu.

Vojenský dron armády USA na základně v Afghánistánu. Zdroj: Reuters

Pákistán označil plánované útoky amerických bezpilotních letadel na svém území za porušování suverenity
Americké a afghánské komando v Afghánistánu.
3
Fotogalerie

Pákistán označil plánované útoky amerických bezpilotních letadel na svém území za porušování suverenity, napsala agentura Reuters. Podle Washingtonu Islámábád poskytuje útočiště afghánské odnoži islamistického hnutí Taliban a dalším ozbrojeným skupinám, které bojují proti kábulské vládě podporované USA. Pákistán toto obvinění rázně popírá.

Představitelé USA tento týden agentuře Reuters sdělili, že Washington přitvrdí svůj postoj vůči Pákistánu a nový přístup vůči Afghánistánu by mohl vést k většímu počtu útoků bezpilotních letadel. "Tyto útoky jsou podle nás kontraproduktivní a narušují suverenitu naší země," reagoval mluvčí pákistánského ministerstva zahraničí.

Spojené státy útočí na ozbrojené skupiny na pákistánském území už více než deset let. Islámábád tyto letecké údery sice veřejně opakovaně odsoudil, ale z diplomatických depeší, které v roce 2011 vydal server WikiLeaks, vyplývá, že pákistánská armáda s nasazením bezpilotních letounů tiše souhlasila.

Pákistán podle Reuters obdržel od roku 2002 od USA finanční pomoc 33 miliard dolarů (778,5 miliard Kč). Spojené státy ovšem část z ní loni nevydaly, protože Washington nebyl spokojen s tím, jak Islámábád proti islamistům postupuje. Podle představitelů USA se k podobnému kroku chystá i Trumpova administrativa. "Pákistán přikládá vztahům se Spojenými státy důležitou roli," komentoval situaci mluvčí pákistánského ministerstva zahraničí.

Během posledních 18 měsíců docházelo k těmto útokům jen zřídka. Pákistánské ministerstvo zahraničí své prohlášení vydalo den poté, co pákistánské ozbrojené síly sestřelily v blízkosti hranic na jihozápadě země íránský bezpilotní letoun.