Už i prezident Trump nasadil roušku. Situace okolo koronaviru v USA se stále zhoršuje

Americký prezident Donald Trump si poprvé na veřejnosti nasadil roušku.

Americký prezident Donald Trump si poprvé na veřejnosti nasadil roušku. Zdroj: Reuters

Koronavirová krize v americkém státě Texas.
Koronavirová krize v americkém státě Texas.
3
Fotogalerie

Americký prezident si poprvé od vypuknutí pandemie koronaviru nasadil na veřejnosti roušku. Stalo se tak při sobotní návštěvě vojenské nemocnice poblíž Washingtonu, kde se setkal s hospitalizovanými vojáky a zdravotnickým personálem. Ve stejný den byl ve Spojených státech překonán nejvyšší denní přírůstek nakažených koronavirem. Úřady zaznamenaly 66 528 případů.

„Nikdy jsem proti rouškám nebyl. Věřím, že mají svůj čas a své místo,“ prohlásil podle BBC prezident USA. Dříve přitom prohlašoval, že roušku nosit nehodlá a dokonce se vysmíval svému rivalovi v nadcházejících prezidentských volbách, demokratu Joemu Bidenovi, že ji používá.

V sobotu však Trump prohlásil, že v nemocnici, kde se setká s lidmi po operacích, je nošení roušky skvělá věc.

Jak uvedla BBC, nošení respirátorů či roušek na veřejnosti doporučilo Americké centrum pro kontrolu nemocí (CDC) v dubnu. Prezident Trump tvrdil, že s rouškou nemůže komunikovat s jinými státníky a že ji někteří lidé nosí, aby vyjádřili nesouhlas s jeho úřadem.

Aktuální data Univerzity Johnse Hopkinse, která pandemii monitoruje, uvádí, že celkový počet nakažených ve Spojených státech dosáhl 3 242 073, úmrtí registruje téměř 135 tisíc. Statistiky tak zemi evidují jako nejhůře postiženou na světě.

Povinné zakrývání nosu a úst nyní oznámil stát Lousiana. Demokratický guvernér John Bel Edwards také nařídil uzavření barů a omezení provozu restaurací od tohoto pondělí. Největší přírůstky nemocných v posledních dnech hlásí nejlidnatější americké státy Kalifornie, Texas a Florida. Zároveň jde o státy, které mezi prvními na jaře začaly uvolňovat karanténní opatření.