Americké akcie vyhrávají nad druhou vlnou pandemie. Investorům nic jiného nezbývá

Newyorská burza na Wall Street podle komentátorů ignoruje nový růst  koronaviru.

Newyorská burza na Wall Street podle komentátorů ignoruje nový růst koronaviru. Zdroj: profimedia

Koronavirová krize v americkém státě Texas.
Prezident USA Donald Trump.
3
Fotogalerie

Wall Street se v posledních týdnech rozhodla ignorovat hrozbu druhé vlny pandemie koronaviru a dál masivně růst. Jen od 26. června podražily americké akcie v průměru o bezmála pět procent, technologický index Nasdaq pak dokonce o téměř osm procent. Právě 26. červen přitom přinesl podle dat portálu worldometers.info nový rekord v denním počtu nově nakažených.

Statistiky nových případů od té doby zároveň setrvale rostou a odborníci mluví o druhém úderu pandemie. „Spojené státy mají rekordní počty denních onemocnělých a trhy na to nereagují,“ uvádí šéf investiční společnosti Vltava Fund Daniel Gladiš.

Obchodníci zdůrazňují, že trh potenciální nový nástup pandemie podceňuje a akcie rostou díky tisku nových peněz centrálními bankami, či masivním nákupům drobných investorů. „To jsou aktuálně motory výkonnosti akciových trhů. Vůči pandemii by ale rozhodně imunní být neměly a toto riziko by měli investoři brát v úvaze při svém rozhodování,“ upozorňuje portfolio manažer investiční společnosti Amundi Dan Karpíšek. 

Spojené státy jsou zemí se suverénně nejvyšším počtem nakažených i zesnulých z důvodu pandemie koronaviru. Statistiky z posledních dvou týdnů ovšem svědčí až o dvojnásobném počtu denních nově nakažených oproti předchozím třem měsícům. Akcie i za této situace rostou, protože prý fakticky zůstávají jedinou možnou investorskou volbou.

„Výnosy dluhopisů jsou extrémně nízké a hotovost je prakticky neúročena, akcie tak nemají alternativu,“ soudí akciový expert Patria Finance Tomáš Vlk. Investoři tak podle něho operují s obrovskou sumou jinde než na akciových trzích nezhodnotitelných peněz.

„Investoři se tak snaží využít i malých poklesů k nákupu. Dokonce ani ostřílení hráči se také tolik nesnaží prodávat po dílčích nárůstech, aby krátce nato mohli zpět koupit levněji,“ dodává Vlk s tím, už by se na trh nestihli vrátit včas. 

Podle analytiků v příštích měsících na nákupní nálady trhu i přes opět gradující pandemii převáží pozitivní pohled. „Akciová ocenění jsou možná vzhledem k fundamentům a extrémně nejistému makroekonomickému výhledu příliš vysoké,“ říká investiční stratég Consequ Michal Stupavský.

„Dokud ale nedojde k ukončení masivní podpory amerického Fedu, což rozhodně není pro nejbližší kvartály pravděpodobné, výraznější tržní korekce nebude na pořadu dne,“ doplňuje Stupavský. Americká centrální banka podporuje tamní ekonomiku především masivním nákupem státních i firemních dluhopisů.

Akcie nejen na Wall Street se přitom po několika měsících pandemie mnohdy dokázaly vrátit, či dokonce předstihnout své původní úrovně. Zámořský index S&P 500 je jen čtyři procenta pod svým únorovým vrcholem, technologický Nasdaq je pak dokonce takřka o osm procent nad svým předpandemickým vrcholem. Světové akcie jsou momentálně zhruba o dvanáct procent níže než letos v únoru.