V Británii evakuovali terminál letiště Gatwick, zatkli Francouze

Letiště Gatwick

Letiště Gatwick Zdroj: CC BY-NC 2.0: Zhu via Flickr

Na londýnském letišti Gatwick, z jehož severního terminálu byli dnes evakuováni cestující, byl kvůli držení zbraně zatčen jednačtyřicetiletý Francouz. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na místní policii.

Letiště na svém twitterovém účtu dříve o vyklizení terminálu napsalo, že jde o preventivní opatření. Britská stanice BBC uvedla, že Francouz byl zatčen poté, co odhodil podezřelý předmět, podobající se střelné zbrani, který později zneškodnili malým výbuchem pyrotechnici. Zaměstnanci letiště a cestující se již na terminál vrátili.

Vyklizení letištního terminálu přišlo v době, kdy prakticky celá Evropa zpřísňuje bezpečnostní opatření v reakci na noční teroristické útoky v Paříži. Zemřelo při nich přes 120 lidí, přihlásilo se k nim radikální hnutí Islámský stát (IS).

Na letišti Gatwick začali s evakuací kolem 10:30 SEČ kvůli „podezřelému chování“ jednoho z přítomných. Policie uvedla, že odhodil podezřelý předmět a byl zatčen. Deník The Daily Mail dříve napsal, že muž měl v zavazadle střelnou zbraň, zatím to však nebylo oficiálně potvrzeno.

„Vyšetřujeme nyní okolnosti incidentu, je však příliš brzy na to říci, o jaký předmět šlo,“ citovala BBC zástupce policie Nicka Maye.

Gatwick je druhé nejvytíženější letiště v Británii po Heathrow. Každý rok odbaví více než 35 milionů pasažérů. Leží asi 30 kilometrů od Londýna.