V Dánsku požádalo o azyl nejméně lidí za pět let. Hraniční kontroly zabraly, chválí si Kodaň

Dánsko, hranice

Dánsko, hranice

V srpnu požádalo o azyl v Dánsku 284 lidí, což je nejnižší měsíční počet za posledních pět let. Informoval o tom deník The Local. Podle dánské ministryně pro imigraci a integraci Inger Stöjbergové je to důkaz, že hraniční kontroly a další opatření k omezení migrace měly v Dánsku požadovaný efekt.

"Naše vlastní restrikce, společně s úsilím dalších evropských zemí a s našimi společnými iniciativami v EU snížily tlak na azylový systém v Dánsku," uvedla Stöjbergová na tiskové konferenci.

Za prvních osm měsíců letošního roku požádalo o azyl v Dánsku zhruba 5000 osob. Loni přitom do země přišlo 21 300 žadatelů o azyl, zatímco v roce 2014 jich bylo 14 800.

Klesající příliv migrantů již v Dánsku vedl k uzavření stanových táborů pro běžence, které byly zřízeny v reakci na migrační krizi v listopadu 2015.

Ministryně Stöjbergová ale požaduje, aby počet přistěhovalců do Dánska dál klesal. "Musíme být připraveni zvládnout novou naléhavou situaci, pokud se v evropských hranicích znovu objeví díry," řekla Stöjbergová.