V Dánsku většinu nových pracovních míst obsazují cizinci

Centrum Kodaně

Centrum Kodaně Zdroj: Furya via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Počet cizinců pracujících v Dánsku se od roku 2011 zvýšil nejméně o 70 tisíc. Zahraniční pracovníci včetně východoevropanů také obsadili více než polovinu nových pracovních míst vytvořených v Dánsku mezi lety 2013 a 2015.

Vyplývá to z údajů zveřejněných v dánských médiích, informoval zpravodajský server The Local. Cizinci obsadili 25 872 z 41 381 pracovních míst, zbylé pozice připadly Dánům.

Cizinci nacházejí uplatnění hlavně v zemědělství, dopravě a hotelnictví. V roce 2015 pracovalo v Dánsku přibližně 310 tisíc cizinců, zatímco v roce 2011 byl jejich počet asi 239 tisíc.

Údaje nepotěšily dánského ministra pro zaměstnanost a bývalého administrativního šéfa Dánského svazu zaměstnavatelů Jörna Neergaarda Larsena. „Rozhodně není uspokojivé, že máme tolik nezaměstnaných Danů na okraji trhu práce, zatímco tolik profesí - zejména nekvalifikovaných - je zaplněno lidmi ze zahraničí,“ řekl.

Zástupce Dánského průmyslového svazu Steen Nielsen zhodnotil situaci smířlivěji. „Myslím, že podniky najímají cizince pouze tehdy, když nemohou získat Dány,“ řekl. Podle něj je nyní navíc pro všechny snazší najít si práci.

Představitel hospodářské rady dělnického hnutí Lars Andersen zmínil světlé i stinné stránky trendu. „Je to úspěch v tom, že jde o projev lepší integrace imigrantů a jejich potomků. Více z nich prostě nachází práci,“ řekl.

„Mnoho východoevropanů se rozhodlo usadit v Dánsku. Společnosti ekonomicky přispívají a pomáhají v období, kdy stále více starších Dánů opouští trh práce. Ale nekvalifikovaní a nezaměstnaní Dánové jsou pod tlakem konkurence o pracovní místa s cizinci, kteří jsou často připraveni pracovat za horších platových a pracovních podmínek než Dánové,“ dodal.