V davu byly ženy a děti, vojáci s útokem nepočítali, uvedla armáda

Čeští vojáci na hlídce v okolí spojenecké základny Bagrám (archivní foto z prosince 2013)

Čeští vojáci na hlídce v okolí spojenecké základny Bagrám (archivní foto z prosince 2013) Zdroj: CTK

Atentátník, který v Afghánistánu odpálil sebevražednou nálož, se vmísil do davu místních lidí, se kterými vojáci komunikovali. V davu byly i ženy a děti, z čehož vojáci usuzovali, že situace je v podstatě bezpečná, uvedl náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Atentátník měl na sobě podle Pavla uniformu afghánské národní policie, nástražné zařízení bylo umístěno ve vestě. Podle Pavla vojáci vykonávali standardní patrolu a útok nebylo možné předvídat.

Vojáci při patrole prověřovali místo, ze kterého byly zřejmě v minulých dnech odpalovány rakety. Součástí takové akce je podle Pavla i komunikace s místními. S nimi mají vojáci podle generálního štábu nadstandardní vztahy a v minulosti nezaznamenali žádné zvláštní problémy.

„Nakonec takový indikátor, jako přítomnost dětí a žen v tom davu, byl i pro naše vojáky signálem, že situace je v podstatě bezpečná. To, že se tam vmísil člověk, který měl podle všeho uniformu afgánské národní policie a odpálil se, je skutečně věc, která se nedá předjímat a nedá se tomu ani zabránit,“ řekl Pavel.

Formální i neformální podpora pro pozůstalé
Armáda poskytne rodinám pozůstalých všechny zákonné náhrady a kompenzace, děti a manželky by měly dostat od ministerstva obrany asi jeden milion korun, tedy stodvacetinásobek minimální mzdy. Pravidelně pak budou pobírat i měsíční výživné. Dále funguje celý systém opatření pomoci rodinám v rovině neoficiální. „Je pravidlem hluboká solidarita, vojáci se starají o pozůstalé a věnují jim veškerou péči, které jsou schopni,“ poznamenal Pavel.

Při výbuchu podle generálmajora Aleše Opaty zahynulo ještě z sedm afghánských civilistů včetně jednoho dítěte, místní média nicméně informovala o 11 zabitých afghánských školácích a dvou afghánských policistech.

Neštěstí nyní na místě podle mluvčí generálního štábu Jany Růžičkové vyšetřuje vojenská policie i týmy pyrotechniků, provádí odběry vzorků a celý incident vyhodnocují.