Cílem útoku v Afghánistánu měli být místo českých vojáků Američané

Čeští vojáci v afghánské provincii Lógar (ilustrační foto)

Čeští vojáci v afghánské provincii Lógar (ilustrační foto) Zdroj: ctk/ap

V Afghánistánu dnes při sebevražedném útoku zahynuli čtyři čeští vojáci; další český voják utrpěl těžké zranění. Dohromady zemřelo 16 lidí. Cílem atentátníka měli údajně být americké speciální jednotky. Podle premiéra Bohuslava Sobotky jde o tragédii, na české misi se však nic nemění.

K tragédii došlo kolem 05:15 SELČ (07:45 místního času) při patrole v okolí základny Bagrám ve východoafghánské provincii Parván, když explodovalo improvizované výbušné zařízení.

Z řad české armády se oběťmi útoku stali rotmistr ve věku 28 let, četař ve věku 34 let a dva desátníci ve věku 33 a 39 let. Zraněný český voják, 39letý rotmistr, byl po bezprostředním ošetření na místě převezen do americké vojenské nemocnice na základně Bagrám. Při výbuchu zahynulo také dvanáct afghánských občanů - mezi nimi byli jak civilisté, tak příslušníci policejních sil.

Cílem útoku měli být Američané

Útok spáchal sebevražedný atentátník a následně se k němu v prohlášení zaslaném médiím přihlásilo islamistické hnutí Taliban. Jak informoval Wall Street Journal, útok měl primárně zasáhnout příslušníky amerických speciálních jednotek.

Vojáci prováděli inspekci v jedné z vesnic, kde vyšetřovali okolnosti předchozího raketového útoku Talibanu proti základně Bagrám. K výbuchu mělo dojít před tamním zdravotnickým zařízením. Atentátník měl na sobě uniformu afghánské národní policie, nástražné zařízení bylo umístěno ve vestě, vysvětlil náčelník generálního štábu Petr Pavel. Vojáci prý byli obklopeni ženami a dětmi, takže nepovažovali situaci za nebezpečnou, dodal Pavel.

„Při sebevražedných atentátech připadá na jednoho mrtvého vojáka průměrně 60 mrtvých civilistů,“ uvedl v této souvislosti psycholog a účastník afghánské mise Jan Vevera pro Český rozhlas.

V Afghánistánu zemřelo doposud 9 českých vojáků
4. května 2007 - V provincii Badachšán zahynul voják, kterého zavalila lavina kamení a bahna, když vyprošťoval auto. Dva další byli těžce zraněni.
17. března 2008 - Příslušník speciální jednotky vojenské policie zahynul na jihu Afghánistánu při útoku sebevraha. Dva další vojáci byli raněni, jeden z nich těžce. Zahynuli dva dánští vojáci
30. dubna 2008 - V provincii Lógar přišel o život český voják poté, co terénním vozem Humvee najel na nálož; další čtyři z vozu byli zraněni.
31. května 2011 - V provincii Vardak zahynul voják, když s autem najel na improvizované výbušné zařízení. Další dva čeští vojáci byli zraněni. Při nehodě zemřel i afghánský tlumočník.
9. října 2011 - Při útoku byl těžce raněn voják a později převezen do České republiky. Po třech měsících v olomoucké vojenské nemocnici svému zranění podlehl.
8. července 2014 - Čtyři čeští vojáci zemřeli při explozi výbušného zařízení. Jde o největší jednorázovou ztrátu české armády v mírových misích.

Sobotka: Jde o tragédii, ale na české misi se nic menění

Největší ztrátou českých vojáků v jednom dni se bude mimořádně zabývat také vláda. „Je mi to moc líto, je to velká tragédie,“ vzkázal ministr financí Andrej Babiš. „Vláda poskytne nezbytnou pomoc rodinám vojáků,“ doplnil.

Premiér Bohuslav Sobotka označil zprávu o úmrtí čtyř příslušníků armády za „tragickou a šokující událost“. Útok by však podle Sobotky neměl vést k debatám o přehodnocení afghánské mise.

„Naši vojáci tam plní určité závazky, které na sebe Česká republika převzala, a jakoukoliv diskusí, ve které bychom se bez širší úvahy snažili přehodnocovat tuto misi, bychom znehodnocovali oběti nejen těchto, ale všech našich vojáků, kteří v Afghánistánu buď zahynuli, nebo byli vážně zraněni,“ dodal premiér.

K tragédii se vyjádřil i prezident České republiky Miloš Zeman. „S hlubokým dojetím jsem vyslechl zprávu o tragických obětech českých vojáků na základně Bagram,“ prohlásil prezident. „Chtěl bych sdělit hlubokou soustrast rodinám, chtěl bych říci, že se zúčastním příletu jejich ostatků. A chtěl bych Vám říci, že nezemřeli zbytečně,“ uvedl Zeman na mimořádném brífingu.

Česká rota hlídá základnu Bagrám

Česká strážní rota působí na základně Bagrám v afghánské provincii Parván od loňského října, současné složení je na misi od dubna do října. Základ stopadesátičlenné jednotky, která je operačně podřízena Američanům, tvoří příslušníci 41. mechanizovaného praporu ze Žatce a 43. výsadkového praporu z Chrudimi. Doplňují je vojáci z dalších devíti útvarů a zařízení české armády. Na začátku července mělo Česko v misi ISAF v Afghánistánu 273 vojáků.

Vojáci české strážní roty provádějí dnem i nocí patroly do 15 kilometrů od základy Bagrám. Zaměřují se přitom zejména na místa, odkud povstalci odpalovali rakety na základnu v minulosti. Jednoho z českých vojáků strážní roty působící na základně ocenil v červnu za hrdinství v boji americký velitel Mark Sherkey, který současně vyzdvihl i celou jednotku a její činnost v oblasti.

Velení české armády počítalo již před odjezdem současné roty s tím, že bude muset v létě počítat se zvýšenou aktivitou povstalců a tedy i větším rizikem, než jakému v místě působení čelila předchozí jednotka.

„Největší nebezpečí zde představují útoky nepřímou střelbou na základnu 107mm raketami a útoky na patroly střelbou z ručních zbraní, RPG a samozřejmě improvizované výbušné systémy,“ řekl podle serveru www.army.cz v březnu náčelník skupiny rozehry Vladimír Horák, který patřil k organizátorům závěrečného cvičení roty ve Vyškově.

Češi v Afghánistánu hlídkují, léčí a dělají vojenské instruktory
- Čeští vojáci v Afghánistánu v rámci Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF, International Security Assistance Force) slouží od roku 2002. V letech 2008 až 2013 působil v afghánské provincii Lógar i český Provinční rekonstrukční tým.
- K počátku tohoto měsíce bylo v misi ISAF 273 českých vojáků. Další dva Češi jsou zapojeni do nevojenské asistenční mise OSN v Afghánistánu UNAMA. V minulosti působili v Afghánistánu i vojáci z 601. skupiny speciálních sil; podle dostupných údajů jsou v zemi od letošního ledna nasazeni znovu, aby cvičili své afghánské kolegy.
- Podle údajů z letošního února se v Afghánistánu dosud vystřídalo téměř 5000 českých vojáků.
- Pod Úkolové uskupení AČR ISAF, které zastřešuje přítomnost českých vojáků v Afghánistánu, spadá jednotka leteckých instruktorů, strážní rota hlídající leteckou základnu Bagrám, polní chirurgický tým, příslušníci takzvaného Národního podpůrného prvku a Češi působící na velitelstvích ISAF.
- Česká Strážní rota Bagram Air Field má 150 členů, kteří zajišťují bezpečnost vojenské základny Bagrám. Operačně je rota podřízena americkému úkolovému uskupení TF 1-320. Základ jednotky tvoří příslušníci 41. mechanizovaného praporu ze Žatce a 43. výsadkového praporu z Chrudimi. Doplňují je vojáci z dalších devíti útvarů a zařízení AČR.
- Česká jednotka pro výcvik pilotáže má za úkol výcvik pilotů a pozemního personálu příslušníků vzdušných sil afghánské armády. Jednotka, která sídlí na kábulském letišti, je složena ze dvou expertních skupin: první na vrtulníky Mi-17 a druhá na vrtulníky typu Mi-24. Český letecký poradní tým působí v Afghánistánu od dubna 2008; v současnosti má kolem 30 lidí, z toho deset členů palubního personálu.
- Český polní chirurgický tým je zařazen do americké vojenské nemocnice. Počet jeho členů se pohybuje kolem 15 osob.
- Další příslušníci AČR jsou zařazeni na různé funkce v mezinárodních štábech na jednotlivých stupních velitelství ISAF.
- Národní podpůrný prvek (jednotka NSE) je jednotka určená především k zabezpečení systému administrativní a logistické podpory. Jeho součástí je i jednotka doprovodu, plnící úkoly spojené s ochranou občanů ČR, kteří musejí vyjíždět mimo základny v Kábulu.
Úmrtí v dalších zahraničních misích od roku 1990
19. února 1991, Saúdská Arábie - V Hafr Al-Batinu se nešťastnou náhodou zastřelil podporučík československé armády.
22. dubna 1993, Chorvatsko - Při dělostřelecké přestřelce mezi chorvatskou a srbskou stranou v Kuzmanovači byl zabit rotmistr sil UNPROFOR, další voják byl zraněn.
5. srpna 1995, Chorvatsko - Při chorvatském ostřelování pozorovacího stanoviště OSN poblíž města Gospič bylo zraněno pět českých vojáků mise UNCRO, z nichž dva svým zraněním podlehli.
13. ledna 1994, Chorvatsko - Při dopravní nehodě u chorvatského města Udbina zahynul český desátník; jeho spolujezdec byl lehce zraněn.
21. března 1995, Chorvatsko - Při havárii severozápadně od Korenice zahynul řidič obrněného transportéru OT-64; další člen posádky byl zraněn.
25. března 1995, Chorvatsko - Nadporučík české armády byl zastřelen v tzv. Republice srbská krajina jiným příslušníkem mise UNPROFOR.
5. srpna 1995, Chorvatsko - Při chorvatském ostřelování pozorovacího stanoviště OSN poblíž města Gospič bylo zraněno pět českých vojáků mise UNCRO, z nichž dva svým zraněním podlehli.
25. října 1998, Bosna a Hercegovina - Vrtulník Mi-17 českého kontingentu mezinárodních sil SFOR se zřítil nedaleko hercegovského města Tomislavgrad; v troskách stroje zahynula celá tříčlenná posádka.
13. července 2001, Bosna - Na základně českého kontingentu v Bosanské Krupě zemřel příslušník ženijní roty pátého mechanizovaného praporu v misi SFOR. Třiadvacetiletý rotmistr byl zraněn výbuchem granátu při zneškodňování munice.
14. září 2002, Kosovo - Při nehodě obrněného transportéru OT-64 poblíž obce Šajkovac přišli o život dva čeští příslušníci mise KFOR; další tři byli lehce zraněni.
9. května 2003, Irák - Tři čeští vojáci byli zraněni při dopravní nehodě, která se stala asi 150 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu. Jeden z vojáků později svým zraněním 22. května podlehl v nemocnici v Praze.
30. července 2006, Kosovo - Na základně Šajkovac zemřel po použití střelné zbraně čtyřiatřicetiletý příslušník českého armádního kontingentu v silách KFOR; podle tisku spáchal sebevraždu.