V Evropě je přebankováno, stěžuje si ECB. Čeká nárůst fúzí a akvizic

Danièle Nouy

Danièle Nouy Zdroj: profimedia.cz

Fúzí a akvizic v bankovním sektoru eurozóny pravděpodobně přibude, vzhledem k silnému ekonomickému růstu a poklesu objemu špatných úvěrů, řekla předsedkyně Rady dohledu ECB Daniele Nouyová.

ECB si dlouho stěžuje, že v Evropě je "přebankováno", což omezuje efektivitu sektoru a snižuje zisky. Slabé banky pak nemohou plně přenést snadno získané peníze od centrální banky díky mimořádně uvolněné měnové politice do reálné ekonomiky.

"Myslím si, že s návratem růstu a obrovským množstvím práce, která byla učiněna v souvislosti s nesplácenými úvěry, uvidíme množství fúzí, které se uskuteční v rámci zemí i přes hranice," řekla Nouyová.

Nouyová v rozhovoru také obhajovala snahy ECB snížit objem nesplácených úvěrů. Dodala ale, že zavedení nových pravidel týkajících se nových špatných úvěrů může být odloženo o několik měsíců kvůli analýze zpětných vazeb od firem v odvětví. Pravidla by však určitě začít platit v příštím roce.

Informované zdroje agentuře Reuters řekly, že nová pravidla, která mají vstoupit v platnost od 1. ledna, možná budou zpožděna až o rok. Další návrh, který by se měl zabývat již vzniklými špatnými úvěry v hodnotě 800 miliard euro (20,5 bilionu korun), by měl být i v případě zpoždění představen podle plánu v prvním čtvrtletí, dodala Nouyová.