V Kazani se zřítilo letadlo. Mezi oběťmi je i syn tatarského prezidenta

Sanitky před letiště v Kazani, kde se zřítil Boeing 737

Sanitky před letiště v Kazani, kde se zřítil Boeing 737 Zdroj: profimedia.cz

Při pokusu o přistání v ruské Kazani se dnes zřítil Boeing 737 regionálních aerolinek Tatarstan. Na palubě bylo zřejmě 44 cestujících a šest členů posádky, nehodu nikdo nepřežil, uvedlo Ruské ministerstvo pro mimořádné události.

Letadlo na lince aerolinek Ak Bars Aero z moskevského letiště Domodědovo podle očitých svědků dvakrát přerušilo pokus o přistání, při třetím pokusu se ihned po dosednutí na dráhu vzňalo. Podle svědků letadlo náhle ztratilo výšku a na dráhu dosedlo nejprvé příďovým podvozkem, podle úřadů letounu během přistání vzplanula palivová nádrž.

„Letadlo se dotklo země a vzplanulo,“ uvedl Sergej Izvolsky z ruského úřadu pro letectví Rosaviatsia. „Příčina nehody je zatím neznámá,“ dodal.

Na seznamu obětí je i Irek Minnichanov, syn prezident Tatarstánu Rustama Minnichanova. Zrpávu o jeho smrti potvrdila i regionální vláda v Kazani.

Ruské regionální aerolinky jsou nechvalně proslulé svou nízkou bezpečností. Loni se na Sibiři krátce po staru zřítilo letadlo alerolinek UTair, nehodu nepřežilo 31 ze 43 lidí na palubě. V roce 2011 zemřeli při letecké nehodě všichni hráči hokejového týmu Lokomotiv Jaroslavl, mezi 44 obětmi byli i tři čeští hokejisté.

Podle mezinárodní organizace IATA patří ruské aerolinky k nejnebezpečnějším na světě. Počet nehod vzhledem k počtu letů je třikrát vyšší než světový průměr.

Letiště v Kazani je po nehodě uzavřeno. Ruský prezident Vladimir Putin nařídil sestavení vládní komise, která bude nehodu vyšetřovat.

Havarovaný letoun na archivním snímkuHavarovaný letoun na archivním snímku | CC BY-SA 3.0: Sergej KustovHavarovaný letoun na archivním snímku