V Kentucky zřejmě zvítězila Clintonová, v Oregonu vede Sanders

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: CTK

Výsledky souboje v demokratických primárkách v Kentucky jsou příliš těsné na to, aby se dal určit jasný vítěz. Hillary Clintonová se už nicméně prohlásila vítězkou klání. V Oregonu po sečtení zhruba poloviny hlasů vede vermontský senátor Bernie Sanders. Oregonské republikánské primárky vyhrál Donald Trump, který je už ale bez soupeřů.

Po sečtení 99 procent hlasů z kentuckých primárek vede se 46,8 procenta bývalá ministryně zahraničí, Sanders za ní zaostává ale jen 0,5 procentního bodu. Clintonová se nicméně již prohlásila za vítězku klání a i zástupkyně kentucké vlády ve vysílání CNN neoficiálně potvrdila, že Sanders už nemá šanci výsledek zvrátit a Clintonovou porazit.

Z primárek v Kentucky, kde se delegáti rozdělují proporčně, si oba demokratičtí uchazeči o křeslo v Bílém domě odnesou přinejmenším 25 delegátů, informovala agentura AP. Hillary Clintonová tak má po kentuckých primárkách na svém kontě už 2265 a Sanders 1498 delegátů. K získání demokratické nominace je zapotřebí 2383 delegátských hlasů.

V oregonských demokratických primárkách, kde se rozhodovalo o 61 delegátech, po sečtení více než padesáti procent hlasů vede Bernie Sanders. I zde se hlasy rozdělí proporčně. V Oregonu se konalo i republikánské nominační hlasování. Donald Trump v něm zvítězil se ziskem 66,6 procenta hlasů. Realitní magnát nicméně již neměl po odstoupení Teda Cruze a Johna Kasicha žádné oficiální soupeře. V Oregonu republikáni rozhodovali o 28 hlasech.