V Minsku prý dojde k osobnímu jednání Putina s Porošenkem

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk

Ruský prezident Vladimir Putin hodlá během summitu v Minsku osobně jednat s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. S odvoláním na kremelské zdroje to napsal obvykle dobře informovaný ruský list Kommersant. Další jednání prezidentů se prý připravuje na první polovinu září do Paříže.

Minskou vrcholnou schůzku svolal běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Kromě Putina a Porošenka má přijet i kazašský vůdce Nursultan Nazarbajev a z Bruselu tři komisaři Evropské unie. Jednat se má o řešení ukrajinské krize, asociační smlouvě Kyjeva s Evropskou unií a energetické bezpečnosti.

Oficiálně o setkání Putina s Porošenkem v Kyjevě ani Moskvě nikdo nehovoří, uvádí Kommersant. Jeho zdroje v Kremlu ale ujišťují, že schůzka se připravuje. Porošenkův vicekancléř Valerij Čalyj ruskému listu řekl, že jednání v Minsku odstartuje „reálný vyjednávací proces zaměřený na urovnání ukrajinské krize“.

Putin se s Porošenkem sešel zatím jen jednou. Stalo se to v červnu v Normandii během oslav 70. výročí spojeneckého vylodění za druhé světové války. O skutečné jednání ale tehdy nešlo, státníci besedovali sotva čtvrt hodiny v přítomnosti prezidentů Francie a Německa.

Možná se setkají také na Slovensku

Další setkání prý bylo plánováno na polovinu července do Brazílie. Porošenko - na rozdíl od Putina - ale tehdy cestu na světový fotbalový šampionát kvůli vyhrocené politické situaci zrušil. Podle Kommersantu nemusí být chystaný rusko-ukrajinský summit v Minsku na dlouhou dobu poslední. Zvažovala se prý možnost další prezidentské schůzky na konci srpna na Slovensku během oslav 70. výročí Slovenského národního povstání. Podle diplomatických zdrojů ale ruskou delegaci nejspíš povede ministr obrany Sergej Šojgu.

Další možností proto bude schůzka prezidentů Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie, kterou na první polovinu září připravuje francouzský prezident François Hollande, uvedl Kommersant.