V Německu je přes 500 džihádistů schopných zaútočit, řekl ministr vnitra

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére Zdroj: A.Savin, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

V Německu se nachází kolem 520 radikálních islamistů schopných kdykoli udeřit buď jako členové útočného komanda nebo jako "osamělí vlci". V rozhovoru pro časopis Bild to řekl německý ministr vnitra Thomas de Maizière.

Dalších 360 lidí podle ministra podezírá policie z podpory potenciálních atentátníků. Německá veřejnost často skutky těchto lidí spojuje s mohutnou přistěhovaleckou vlnou, s níž přišlo do země kolem milionu uprchlíků ze Sýrie, severní Afriky a Asie.

„Hrozba teroru je dnes spojena se zahraničními komandy stejně, jako se zfanatizovanými osamělými vlky pobývajícími v Německu,“ řekl de Maizière. „Extremistická komanda tajně přicházejí do Evropy a v ústraní připravují své útoky, jak jsme to viděli v Paříži a Bruselu. Ještě těžší je ale odhalit fanatické osamělé vlky. Obě varianty bohužel pro Německo představují ohrožení,“ dodal ministr.

Německo se zatím vyhnulo krvavým atentátům, při nichž džihádisté útočili v sousední Francii a Belgii. V červenci se ale Islámský stát přihlásil k útoku ve vlaku nedaleko Würzburgu a v bavorském Ansbachu odpálil výbušniny ve svém batohu odmítnutý žadatel o azyl.