V Normandii se připomínalo 70 let od vylodění

oslavy 70. výročí vylodění spojenců v Normandii

oslavy 70. výročí vylodění spojenců v Normandii Zdroj: Ctk

veteráni spojeneckých sil při oslavách 70. výročí vylodění v Normandii
veteráni spojeneckých sil při oslavách 70. výročí vylodění v Normandii
americká vlajka na pláži Omaha, Normandie
Francouzský prezident Hollande a americký prezident Obama při ceremonii v Normandii
na oslavy 70. výročí vylodění spojenců v Normandii dorazil i ruský prezident Putin, na fotografii s francouzským prezidentem Hollandem
11
Fotogalerie

Ve francouzské Normandii si tisíce lidí připomněli 70. výročí vylodění spojeneckých vojáků, které patřilo ke klíčovým okamžikům druhé světové války a přispělo ke konečné porážce nacistického Německa. Při vigilii u mostu Pegasus se vzpomínalo na první seskok britských výsadkářů, na pláži Omaha se zase za rozbřesku s pohnutím čekalo na moment, kdy se před 70 lety noha prvního spojeneckého vojáka dotkla francouzské pevniny.

Na místě se sešli světoví vrcholní politici včetně amerického prezidenta Baracka Obamy, britské královny Alžběty II., německé kancléřky Angely Merkelové či ruského prezidenta Vladimira Putina. Po společném obědě na zámku v Bénouville se státníci včetně českého prezidenta Miloše Zemana či nově zvoleného ukrajinského prezidenta Petra Porošenka přesunuli na vyloďovací pláž Sword, kde za účasti veteránů byla k vidění částečná rekonstrukce událostí z roku 1944.

Dopoledne měli někteří lídři na programu dvoustranná jednání - nejvíce se vzhledem k napjaté situaci na Ukrajině čeká na výsledky schůzky Merkelové s Putinem, která se má uskutečnit v Deauville.

Vzpomínkové akce začaly v Normandii už ve čtvrtek a po půlnoci na ně navázala vigilie ve městě Bénouville, kde v noci na 6. června 1944 přistáli v kluzácích britští výsadkáři. Dobytí tamního mostu Pegasus bylo prvním hmatatelným úspěchem spojenecké operace.

Omaha v centru pozornosti

Stovky místních obyvatel, pamětníků a dalších návštěvníků se za rozbřesku shromáždily na pláží Omaha. Veteráni i současní vojáci tam přesně v 06:30 SELČ stáli v pozoru a vzdávali hold těm, kteří tu před 70 lety jako první přistáli u francouzské pevniny, uvedla agentura AP. Vlajky přitom vlály na půl žerdi a přítomní posléze vytvořili na pláži lidský řetěz.

Další akce byly naplánovány na dopoledne. Francouzský prezident François Hollande po 09:00 SELČ dorazil do Caen, kde uctil 20 tisíc civilních obětí bitvy o Normandii. „Tento den, který začal chaosem a střelbou, skončil v krvi a slzách, v slzách bolesti i v slzách radosti po oněch 24 hodinách, které změnily svět a navždycky poznamenaly Normandii,“ řekl v projevu prezident.

Později Hollande odjel do obce Colleville-sur-Mer, kam už helikoptérou dorazil i Obama. Společně položili věnce na hřbitově, který je místem posledního odpočinku 10 tisíc spojenců.

Britský princ Charles společně s britským premiérem Davidem Cameronem a jeho francouzským protějškem Manuelem Vallsem mezitím vzdali hold padlým vojákům v katedrále v Bayeux a na tamním hřbitově, kde je pochováno 4000 příslušníků britských jednotek.

Na závěr oslav se za zpěvu Beethovenovy Ódy na radost symbolicky objali někdejší vojáci, kteří v době bitvy o Normandii bojovali za znepřátelené strany. Za spojence Léon Gautier, jeden z Francouzů, kteří se zúčastnili vylodění, a za Němce parašutista Johannes Börner.

Nad hlavami účastníků oslav v závěru přelétly letouny, které na obloze zanechaly závoj v barvách francouzské trikolóry.

Ostře sledovaný Putin

Na tribuně pro státní hosty Miloš Zeman zaujal místo mezi Putinem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Ruský prezident a německá kancléřka blízké vzdálenosti mezi sebou využili těsně před slavností ke krátkým rozhovorům mezi čtyřma očima. Oba se přitom k rozhovoru sešli už dopoledne.

Právě Putin patřil vzhledem k ukrajinské krizi mezi nejsledovanější hosty dnešních oslav.

Vylodění v Normandii
Největší vyloďovací operace ve vojenských dějinách z 6. června 1944 znamenala začátek osvobozování západní Evropy od nacismu. V Normandii se tehdy vylodilo kolem 35 tisíc mužů, z nichž do večera více než 3000 zahynuly. Na zdejších plážích se do konce července vylodilo celkem 1,5 milionu vojáků. Bitva o celou Normandii si vyžádala přes 44 tisíc mrtvých na straně spojenců, 54 tisíc mrtvých v řadách Němců a 20 tisíc mrtvých mezi francouzským civilním obyvatelstvem.

Vylodění v Normandii: Jak Hitlera zničila největší obojživelná operace všech dob. Více zde >>>