V Omsku spadla kasárna, zahynulo 23 ruských vojákiů

Vstupní brána kasáren v Omsku

Vstupní brána kasáren v Omsku Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Tim@SW2008 via Flickr

Celkem 23 ruských vojáků zahynulo v sibiřském Omsku, kde se zřítila část kasáren výsadkových vojsk. "Našlo se všech 42 vojáků, kteří se ocitli pod troskami. 23 z nich zahynulo," uvedl mluvčí ministerstva obrany generál Igor Konašenkov. Dodal, že 19 zraněných vojáků bylo hospitalizováno, další tři vyvázli s lehkými pohmožděninami.

K neštěstí došlo o nedělní noci, kdy se zřítila část čtyřpodlažních kasáren ve výcvikovém středisku výsadkových vojsk na jižním předměstí sibiřského města.

Kvůli neštěstí ministr obrany Sergej Šojgu přerušil dovolenou, aby pravidelně podával hlášení prezidentovi Vladimiru Putinovi o postupu záchranných prací. „Vrchní velitel nařídil ministrovi zajistit veškerou nezbytnou lékařskou pomoc zraněným,“ uvedl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Putin také vyjádřil soustrast pozůstalým.

Na místo neštěstí po záchranářích, rozebírajících trosky, dorazila také skupina vojenských prokurátorů a vyšetřovací komise ministerstva obrany. V Omsku byla nasazena také speciální zdravotnická jednotka s pěti lékařskými brigádami a specializovaným vybavením, která se má postarat o zraněné, než budou přepraveni do vojenských nemocnic v Moskvě. Rodiče vojáků, kteří dojeli na místo neštěstí, jsou v péči psychologů.

Příčiny neštěstí dosud nejsou známy, ale případ se vyšetřuje podle paragrafu o nedbalosti. Vladimir Nastyčenko z Omsku, který se podílel na opravě kasáren, serveru LifeNews řekl, že spolu se zedníky tam pracovali i narkomani a alkoholici z rehabilitačního zařízení. V partě jich prý bylo 35 z celkem 40 lidí.

V době neštěstí byly v kasárnách více než tři stovky vojáků.