V Pákistánu hledají pod lavinou 135 lidí

Pátrání po zasypaných vojácích

Pátrání po zasypaných vojácích Zdroj: ctk

Záchranáři pokračují ve vyprošťovací operaci v pohoří Karákoram, kde v sobotu obří lavina zasypala pákistánskou vojenskou základnu se 135 lidmi. Pátrání na těžko dostupném místě v nadmořské výšce 4500 metrů nad mořem je velmi náročné. Z masy sněhu vysoké místy přes 20 metrů se zatím nepodařilo nikoho vyprostit a odborníci v záchranu možných přeživších již nedoufají.

Na místě neštěstí, které se nachází poblíž ledovce Siačen v konfliktní oblasti Kašmíru na pomezí Pákistánu a Indie, zasahují stovky záchranářů se psy a těžkou technikou. Podle serveru heraldsun.com.au se jim ale ani po více než 36 hodinách od tragédie zatím nepodařilo nikoho ze zasypaných objevit.

Nejpravděpodobnější je, že všech 135 lidí pod lavinou zahynulo. Experti, kteří zkoumají horské ledovce, jsou k nalezení přeživších skeptičtí. „Neexistuje naděje, není vůbec žádná šance,“ citovala AFP horského odborníka Šera Chána. „Přežít je možné prvních pět, deset minut,“ dodal. Vysvětlil, že zavalené zabije tlak masy sněhu a kamení, extrémní chlad a nedostatek kyslíku.

Lavina pěchotní základnu v Gajarí pohřbila v sobotu brzy ráno místního času. V té chvíli v ní bylo 124 vojáků včetně velitelů a jedenáct civilistů. Sníh pokryl v hlubokém údolí oblast velkou asi jeden čtvereční kilometr, proto vyprošťování obětí může trvat i několik dní.

Pátrání po obětech neštěstíPátrání po obětech neštěstí | ctk

O oblast Kašmíru vedou Indie a Pákistán spor už od roku 1947, kdy získala Indie nezávislost na Británii. Obě země mají trvale své vojenské jednotky i vysoko v horách, a to už od roku 1984. Místo je považováno za nejvýše položené bojiště světa. Ačkoli od roku 2003 v příhraniční oblasti panuje klid zbraní, stále zde jsou tisíce vojáků - Indie jich má v oblasti podle odhadů asi 5000, Pákistán zhruba polovinu.

I když se nyní v Kašmíru nebojuje, vojáci tady stále umírají, hlavně kvůli rozmarům počasí a lavinám. V únoru například zemřelo 16 indických vojáků, jejichž tábor zasypaly dvě laviny.