V Pákistánu se zřítila zaplavena mešita. Stát evakuoval 700 tisíc lidí

Záplavy v Indii

Záplavy v Indii Zdroj: ctk

Počet obětí ničivých záplav v Indii a Pákistánu již překročil 400. Úřady obou zemí přitom varují před povodněmi v dalších oblastech v následujících dnech a Pákistán vyzval k evakuaci dalších 700 tisíc lidí. Mocné lijáky zavinily také zřícení mešity v Láhauru, metropoli nejhůře postižené pákistánské provincie Paňdžáb. Pod troskami zahynulo nejméně devět věřících a asi dvacítka dalších zůstává pod ruinami uvězněna, oznámila agentura AFP s odvoláním na místní úřady.

Svatyně, u níž se v důsledku dešťů propadla střecha, se nachází v chudé čtvrti na předměstí Láhauru na východě Pákistánu. „Těla minimálně devíti věřících byla vytažena z trosek. Dosud neupřesněný počet lidí zůstává uvězněn pod sutinami,“ sdělil představitel pákistánských záchranných služeb Džam Sadždžad. „Obáváme se, že bilance bude stoupat,“ dodal.

V Pákistánu si živel podle agentury Reuters od 3. září vyžádal 205 mrtvých, do nichž nejsou započteny oběti z mešity; v Indii přišlo o život 217 lidí. Téměř 700 osob utrpělo zranění. Přepraveno na bezpečnější místa bylo zatím přes 60.000 postižených. Pákistánské ministerstvo vodních zdrojů a energetiky dnes oznámilo, že úřady vyzvaly dalších 700.000 obyvatel, aby opustili svá bydliště, která by mohla být v příštích třech až čtyřech dnech silně záplavami postižena.

Kritická situace je v Kašmíru, který je rozdělen mezi Indii a Pákistán a o nějž tyto sousední mocnosti svedly v minulosti dvě války. Těžce zasažen je také sever a východ Pákistánu a podle pákistánského úřadu pro řešení následků přírodních katastrof nyní povodně postupují směrem k jihu země. V několika jižních okresech již probíhají evakuace.

Nepřipravené úřady

Pákistánské úřady se připravují na zhoršení situace především kvůli stoupání hladiny veletoků Indus a Čanáb. Srážky už podle agentury AP ustaly, záplavové vody zřejmě ale ještě zatopí stovky dalších vesnic. Podle zpráv v indickém tisku zastihly lijáky pákistánské a indické úřady nepřipravené. Indický meteorologický úřad sice minulý týden hlásil pro oblast Kašmíru neobvykle mohutné deště, centrální vodohospodářský úřad ale nevydal příslušné varování před záplavami.

„Nebyli jsme připraveni, protože nebylo vydáno žádné varování. Bleskové povodně nás zaskočily,“ řekl podle agentury Reuters představitel kašmírského záchranářského úřadu. „Škody jsou šokující, lidé v některých částech Kašmíru zůstávají odříznuti na střechách svých domů třetí den,“ dodal. Při evakuaci lidí ze střech pomáhají pákistánští a indičtí vojáci, kteří rovněž čluny a vrtulníky dopravují postiženým potraviny, pitnou vodu, léky a přikrývky.