V palestinském Předjordánsku začaly volby, favoritem je Fatah

Mahmúd Abbás

Mahmúd Abbás

Na palestinském západním břehu Jordánu začaly dnes ráno místní volby, jejichž jasným favoritem je strana Fatah, která Předjordánsku vládne. Jde o první hlasování Palestinců od parlamentních voleb v roce 2006, které vyhrálo hnutí radikální hnutí Hamas vládnoucí v palestinském pásmu Gazy. Hamas nynější volby bojkotuje, protože jeho kandidáti prý nedostali pro kampaň rovnocenné příležitosti.

Volební místnosti se otevřely v 7:00 a uzavřou se v 19:00 místního času (19:00 SELČ). Výsledky se podle agentury AP očekávají v neděli ráno.

O hlasy zhruba půl milionu voličů k získání některého z tisícovky míst v obecních a městských radách usiluje na 4700 kandidátů, z nichž asi čtvrtina jsou ženy. V Hebronu na jihu západního břehu Jordánu je dokonce jedna volební listina složená jen z žen.

Očekávané jednoznačné vítězství strany Fatah palestinského vůdce Mahmúda Abbáse neposkytne podle zahraničních analytiků nijak vypovídající obraz skutečného rozložení politických sil mezi umírněným Fatahem a radikálním Hamasem. Jejich soupeření vyústilo v rozštěpení centrální vlády a má velmi negativní dopad na mírový proces s Izraelem.