V Paříži se řeší pomoc Ukrajině, Ficovi „běhá mráz po zádech“ a svolal mimořádné jednání vlády

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: ČTK / AP / Geert Vanden Wijngaert

V Paříži se v pondělí koná summit o pomoci Ukrajině, který pořádá francouzský prezident Emmanuel Macron. Podle informací zahraničních agentur se jednání zúčastní německý kancléř Olaf Scholz, britský ministr zahraničí David Cameron, polský prezident Andrzej Duda či nizozemský premiér Mark Rutte. Českou delegaci povede premiér Petr Fiala (ODS). 

Podle agentury AFP se neočekává, že by na pondělním summitu byla ohlášena nová vojenská pomoc Ukrajině. Podle francouzských představitelů se bude jednat o způsobech, jak napadené zemi pomáhat efektivněji a rozhodněji. Ukrajinští představitelé poukázali v neděli na to, že zhruba polovina západní vojenské pomoci se do země dostává se zpožděním.

Jednání by se měla zúčastnit celkem dvacítka prezidentů a premiérů především evropských zemí. Nedorazí například maďarský premiér Viktor Orbán, považovaný za hlavního evropského spojence ruského prezidenta Vladimira Putina. Na rozdíl od původních informací francouzského tisku naproti tomu dorazí slovenský premiér Robert Fico, který je kritický k další vojenské pomoci Ukrajině. V neděli uvedl, že z agendy jednání „běhá mráz po zádech“ a na dnešek kvůli summitu svolal mimořádné jednání vlády a zasedání bezpečnostní rady státu.

NATO a EU zvažuje, že pošle své vojáky na Ukrajinu, prohlásil Fico

Několik členských zemí NATO a Evropské unie zvažuje, že vyšlou své vojáky na Ukrajinu na základě dvoustranných dohod s touto východoevropskou zemí, prohlásil dnes slovenský premiér Robert Fico. Před cestou na schůzku státníků v Paříži, kde budou jednat o podpoře Ukrajiny, doplnil, že Slovensko se do tohoto projektu nezapojí. Fica za jeho výroky kritizovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Také předseda slovenské sněmovny Peter Pellegrini uvedl, že jedním z témat pařížské schůzky bude možnost, aby státy na základě bilaterální dohody s Ukrajinou vyslaly do této země spolu s vojenskou technikou také své vojáky. Zmiňoval se o nich jako o obsluze techniky.

Jednání se koná krátce po druhém výročí začátku ruské války na Ukrajině a v období, kdy je pokračování americké pomoci napadené evropské zemi nejisté. „Chceme vyslat Putinovi jasný vzkaz, že na Ukrajině nezvítězí,“ uvedl Elysejský palác. Jednání má začít v 17:00 a trvat několik hodin.