V Plzni roste americká továrna na plechovky. Dánsko končí s očkováním proti covidu

Americký výrobce plechovek Ball Corporation ve čtvrtek zahájil výstavbu nového závodu v Plzni. Projekt bude stát 170 milionů eur a vytvoří v regionu kolem 200 pracovních míst.

Americký výrobce plechovek Ball Corporation ve čtvrtek zahájil výstavbu nového závodu v Plzni. Projekt bude stát 170 milionů eur a vytvoří v regionu kolem 200 pracovních míst. Zdroj: Reuters

Dánsko v květnu zastaví plošné očkování proti covidu-19. Pandemie je podle tamních zdravotnických úřadů v zemi pod kontrolou.
Německá inflace se v dubnu podle předběžné zprávy dostala na nové maximum. Na snímku německý kancléř Olaf Scholz.
Americké akcie ve čtvrtek zdražily díky dobrým hospodářským výsledkům velkých společností.
Mnichovský primátor dnes rozhodne, zda se uskuteční letošní Oktoberfest. Populární pivní festival se poslední dva roky nekonal kvůli pandemii.
Premiér Petr Fiala (ODS) dnes navštíví Polsko.
6
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Inflace v Německu pokořila další rekord

Dubnová inflace v Německu podle předběžných dat vystoupila na 7,4 procenta, což je nejvyšší hodnota od znovusjednocení země v roce 1990. Důvodem růstu spotřebitelských cen jsou vysoké ceny energií a další ekonomické následky ruské invaze na Ukrajinu. Německá vláda nyní počítá s tím, že se inflace za celý letošní rok zvedne o 6,1 procenta. Poslanci Spolkového sněmu ve čtvrtek také schválili rezoluci vládních stran a opozičních konzervativců na zaslání těžkých zbraní ukrajinské armádě, tedy krok, s nímž Berlín dlouho váhal.   

Pandemie je v Dánsku pod kontrolou

Dánsko oznámilo, že od poloviny května jako vůbec první země v Evropě zastaví plošné očkování proti nemoci covid-19. Podle tamních zdravotnických úřadů je epidemická situace na území státu pod kontrolou. V Dánsku obdrželo obě dávky vakcíny 89 procent obyvatel starších dvanácti let. 76 procent dospělých dostalo i posilovací dávku. Dánsko zároveň nevyloučilo, že plošné očkování obnoví před příchodem podzimu, pokud to bude nutné. Ve čtvrtek v zemi s 5,8 miliony obyvatel oficiálně přibylo 1088 nových osob s pozitivním testem na koronavirus. 

Z trhů a burz 

Cenné papíry v Evropě i USA rostly

Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek výrazně posílily, především díky příznivým hospodářským výsledkům velkých firem v čele s Meta Platforms. Index Dow Jones se zvýšil o 1,85 procenta. S&P 500 si připsal 2,47 procenta a Nasdaq Composite vyskočil o 3,06 procenta. Zdražila ropa a zlato. Zpevnil také bitcoin. V zisku zakončila včerejší obchodování i většina burz v západní Evropě. Britský index FTSE 100 stoupl o 0,8 procenta. Německý DAX přidal 0,6 procenta. Francouzský CAC 40 nabyl 0,2 procenta. Nizozemský AEX získal 1,38 procenta a panevropský STOXX Europe 600 se zvedl o 0,16 procenta.  

Stavba za čtyři miliardy zahájena

Americký výrobce recyklovatelných nápojových plechovek Ball Corporation ve čtvrtek zahájil výstavbu svého nového výrobního závodu na Borských polích v Plzni. Společnost investuje do projektu 170 milionů eur, zhruba 4,2 miliardy korun. Provoz továrny bude spuštěn na začátku příštího roku a v lokalitě vytvoří až 200 nových pracovních míst. Slavnostního položení základního kamene se zúčastnil plzeňský primátor Pavel Šindelář (ODS) a šéfka společnosti Ball pro Evropu, Střední východ a Afriku Carey Causeyová. Ball Corporation je největším světovým podnikem ve svém segmentu a globálně zaměstnává téměř 25 tisíc lidí.    

Tweet dne

„Skvělý telefonický rozhovor s finským prezidentem Sauli Niinistöem. Informoval mě o nejnovějším vývoji debat ve Finsku o potenciálním členství země v NATO. Spojenci si velice váží našeho blízkého partnerství a toho, jak Finsko přispívá k euroatlantické bezpečnosti.“ 

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg včera také uvedl, že pokud Finsko a Švédsko požádají o vstup do NATO, jejich přijetí bude rychlé.

Stane se dnes

  • Premiér Petr Fiala (ODS) navštíví Varšavu, kde se setká se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckým. Probírat budou především válku na Ukrajině. 
  • Mnichovský primátor Dieter Reiter oznámí, zda se letos uskuteční pivní festival Oktoberfest. Ten se poslední dva roky nekonal kvůli pandemii koronaviru. 
  • Vyjde předběžná zpráva o vývoji hrubého domácího produktu Evropské unie za první čtvrtletí. Ekonomové odhadují, že hospodářství sedmadvacítky rostlo stejným tempem jako v posledním kvartále loňského roku, kdy se zvýšilo o 0,4 procenta.
  • Eurostat zveřejní rychlý odhad dubnového vývoje inflace v eurozóně. 
  • Ruská centrální banka bude informovat o výsledku svého zasedání k měnové politice.  
  • Své čtvrtletní hospodářské výsledky oznámí americké těžařské giganty ExxonMobil a Chevron.