V Polsku by se mohly spojit dvě největší banky

Polský zlotý (ilustrační foto)

Polský zlotý (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: rosipaw via Flickr

Největší polská banka PKO BP by se mohla příští rok spojit s bankou Pekao, která je druhá největší na trhu, napsal polský list Rzeczpospolita. Podle něj by to mohl být první krok směrem k mezinárodní expanzi, žádná z bank se ale k informacím listu prozatím nevyjádřila.

Obě banky mají stejného hlavního akcionáře, kterým je polský stát. V PKO BP vláda přímo vlastní podíl 29,4 procenta, v bance Pekao pak má od června 20 procent prostřednictvím polské pojišťovny PZU a dalších 12,8 procenta přes rozvojový fond PFR.

Tiskové oddělení PKO BP se k věci zatím nevyjádřilo, mluvčí Pekao záležitost odmítla komentovat. "Pokud chceme na bankovním trhu Evropské unie hrát v příštích pěti až deseti letech důležitou roli, pak by spojení těchto dvou institucí bylo dobrým řešením," řekl deníku šéf PFR Pawel Borys.

PKO BP má 9,4 milionu klientů, Pekao 5,4 milionu. Pokud by se spojily, ovládly by polský trh s úvěry a vklady ze 34 procent. Společná aktiva by činila 462 miliard zlotých (2,8 bilionu korun). Nově vzniklá instituce by se pravděpodobně stala největším podnikem obchodovaným na varšavské burze, uvádí list.

Na polské finanční instituce dohlíží ministr financí Mateusz Morawiecki, připomněla agentura Reuters. Ten byl ve čtvrtek po odstoupení premiérky Beaty Szydlové jmenován novým polským předsedou vlády.