V Řecku je po měsíci opět generální stávka proti úsporám

Generální stávka v Řecku

Generální stávka v Řecku Zdroj: profimedia.cz

V Řecku se dnes koná 24hodinová generální stávka proti novému úspornému programu vlády. Odborové organizace soukromého i státního sektoru protestují proti úspornému balíčku ve výši 13,5 miliardy eur (333,8 miliardy Kč). Podle agentury DPA zůstaly uzavřeny školy, ministerstva a řada dalších státních institucí. Narušena je z velké části doprava a na devět hodin se ke stávce připojili i řidiči taxíků.

V metropoli Aténách a také v dalších řeckých městech jsou dnes zavřeny obchody.

Odbory v rámci stávky organizují dva pochody v centru hlavního města. Terčem protestu je utahování opasků na období let 2013-14, které požadují zahraniční věřitelé jako podmínku pro uvolnění záchranné půjčky.

Dnešní 24hodinová generální stávka je již druhá v Řecku za necelý měsíc. V uplynulých třech letech se v zemi odehrály stovky protestů proti úsporným opatřením, z nichž mnohé byly násilné.

Řecko se pomalu propracovává k solventnosti za pomoci dvou rozsáhlých mezinárodních půjček v celkové hodnotě 240 miliard eur. Aby je však vláda získala, musí drasticky krátit výdaje, zvyšovat daně a přistupovat k .