V Saúdské Arábii začalo masivní vojenské cvičení, účastní se 20 států

Stíhačka F-15

Stíhačka F-15 Zdroj: defenseindustrydaily.com

Velké vojenské manévry, nazvané Severní hrom, začaly v Saúdské Arábii za účasti 20 zemí, které se snaží koordinovat své snahy v boji proti "terorismu". Oznámila to dnes oficiální agentura Spa s upřesněním, že manévry začaly v sobotu na severu království a zapojily se do nich mimo jiné ozbrojené síly z Pákistánu, Malajsie, Turecka, Egypta, Maroka, Súdánu a Senegalu. Délka cvičení nebyla oznámena.

Manévry označované za jedny z nejvýznamnějších na světě vzhledem k vysokému počtu zapojených jednotek mají podle saúdskoarabské agentury za cíl zejména zformovat jednotky pro boj proti „ilegálním silám a teroristickým skupinám s ohledem na sílící hrozby a politickou nestabilitu v regionu“.

Uspořádání tohoto cvičení, do nichž jsou zapojeny pozemní, vzdušné i námořní síly, je „silným signálem“ vůle jejich účastníků „zachovat bezpečnost a stabilitu v regionu“, uvedla Spa.

Manévry byly spuštěny v době, kdy Saúdská Arábie znásobuje své vojenské iniciativy v regionálním rozsahu. Nejnověji Rijád v pátek vyslal do Turecka čtyři stíhačky F-15, které se budou podílet na vzdušných úderech proti radikálnímu hnutí Islámský stát (IS).

Saúdská Arábie stojí v čele arabské koalice, která v březnu 2015 zasáhla proti šíitským povstalcům v Jemenu. Rijád je také součástí mezinárodní koalice, bojující proti IS v Sýrii a Iráku. Saúdská Arábie zastává tvrdě nepřátelský postoj vůči režimu v Damašku a projevila připravenost podílet se na případné pozemní operaci v Sýrii, pokud USA přistoupí na to, že ji povedou.