V srpnu podle Bílého domu prudce vzrostla imigrace dětí do USA

Bílý dům,

Bílý dům, Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Brad Knabel via Flickr

Bílý dům ohlásil překvapivý nárůst počtu dětských přistěhovalců, kteří během srpna vstoupili do USA nelegálně. Spojené státy loni zažily hotovou krizi okolo přívalu nezletilých migrantů z Latinské Ameriky, ale od té doby jejich počet ustavičně klesal.

„Během posledního roku jsme zaznamenali strmý pokles počtu dětí bez doprovodu, které se snažily do země vstoupit bez řádných dokladů, ale poslední měsíc, v srpnu, jsme uviděli náhlý vzestup,“ řekl mluvčí Bílého domu Josh Earnest. „Jde o odchylku od dlouhodobého trendu,“ dodal s tím, že i nynější čísla jsou hluboko pod loňským vrcholem.

Od října 2013 do června 2014 americké hraniční hlídky zadržely více než 57.000 nezletilých, kteří prchali do USA bez doprovodu. To představovalo více než dvojnásobný nárůst v porovnání s předcházejícím obdobím. Velká většina jich pocházela z Guatemaly, Salvadoru a Hondurasu.

Zpráva OSN z roku 2010 odhadla, že latinskoameričtí převáděči si ročně vydělají 6,6 miliardy dolarů (asi 160 miliard korun).

Převáděči vydělávají kvůli rostoucímu násilí ve středoamerických městech a touze rodin po sjednocení. Rodiče totiž často zamíří na sever kvůli práci a jakmile našetří dost peněz, pošlou pro své děti. Spousta dětí a dospívajících se snaží dostat do USA, protože slyšeli, že v zemi budou moci zůstat. Imigrační řízení se v USA táhnou roky, dětem bez doprovodu je tak v řadě případů povoleno dočasně zůstat s rodiči nebo příbuznými.