V Sýrii od začátku války v roce 2011 zemřelo přes 230 tisíc lidí

Syrští uprchlíci

Syrští uprchlíci Zdroj: ctk

Syrská válka má od svého začátku v roce 2011 přes 230 tisíc obětí. Oznámila to dnes Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která jako jediná vede statistiku bojů. Podle ní je mezi oběťmi asi 11500 dětí. Povstalci dnes dobyli velkou armádní základnu na jihu země.

„Od začátku revolty proti režimu Bašára Asada v březnu 2011 jsme napočítali 230618 mrtvých,“ řekl šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán. Mezi oběťmi je podle něj přes 69 tisíc civilistů, z nich 11493 byly děti. Na straně syrské armády a jejích spojenců je zhruba 83 tisíc obětí, na straně opozice 41 tisíc a mezi islámskými radikály 31 tisíc.

Víc než tři tisíce mrtvých se nepodařilo identifikovat, ale SOHR se domnívá, že skutečná bilance konfliktu je mnohem horší než 230 tisíc potvrzených mrtvých.

Bojuje se jižně od Damašku

Ze Sýrie jsou dnes hlášeny boje jižně od Damašku. Odpůrci vlády zaútočili na vojenskou základnu severně od města Dará a dobyli ji. „Je to druhá největší základna režimu na jihu Sýrie,“ řekl bývalý plukovník syrské armády Sábir Safar, který nyní bojuje s povstaleckou armádou.

Jih Sýrie zůstává jedinou oblastí, kde se drží původní protiasadovská opozice. Severní části země ztratila po bojích s radikály z fronty An-Nusra a Islámského státu (IS).

Islámský stát dál vraždí

V provincii Anbár na západě Iráku dnes zabili tři radikálové z IS převlečení do vojenských uniforem osm lidí. Incidenty se staly u vládní budovy ve městě Ámiríja, ležícího asi 30 kilometrů od Fallúdže. Při jednom z útoků zemřel také atentátník, další dva jsou na útěku. Zraněno bylo 17 lidí a člen městské rady se zachránil skokem z okna. IS ve svém prohlášení tvrdí, že se jeho lidem podařilo zabít „desítky odpadlíků“. V Bagdádu při bombových útocích na různých místech dnes zahynulo nejméně 20 lidí.

Islámský stát ovládá většinu rozsáhlého Anbáru a Ámiríja je jednou z enkláv, které stále kontrolují vládní síly. Bojovníci IS v květnu obsadili provinční středisko Ramádí a nyní bojují o zbývají území této provincie.

Prezident USA Barack Obama nyní zvažuje, že v rámci boje proti IS zvýší počet amerických výcvikových středisek v Iráku, což by znamenalo nárůst počtu amerických vojáků v této zemi. V Izraeli to dnes novinářům řekl předseda sboru náčelníků štábů amerických ozbrojených sil Martin Dempsey. Vojenská strategie USA v Iráku, podle které se Američané neúčastní pozemních operací, ale podle něj zůstane zachována.

Reportáž z Iráku a Sýrie: My nejsme teroristé

Repotáž z Iráku a Sýrie: Utrpení na hoře Sindžár