V syrském Halabu se bojuje, civilisté prchají

boje v Sýrii

boje v Sýrii Zdroj: ctk

Z velkoměsta Halab na severu Sýrie, kde se od víkendu tvrdě bojuje, přicházejí rozporuplné zprávy. Jak síly věrné prezidentu Bašáru Asadovi, tak povstalci podle agentury AP tvrdí, že vítězí. Podle OSN z obchodní metropole uprchlo již kolem 200 tisíc lidí, neznámý počet dalších obyvatel je prý ve městě uvězněn.

Americký ministr obrany Leon Panetta útok na Halab označil za hřebík v Asadově rakvi. Jako další z diplomatů rezignoval syrský chargé d’affaires v Londýně.

Syrská vláda v neděli pozdě večer oznámila, že „vyčistila“ halabskou čtvrť Salahaddín a přitom povstalcům způsobila velké ztráty. Rebelové to popírají a tvrdí, že v Salahaddínu, jedné z povstaleckých bašt, nejsou žádné prorežimní síly. I včera prý pokračovalo bombardování čtvrtí držených rebely. Těm se také údajně podařilo ovládnout důležitou spojnici mezi Halabem a tureckou hranicí, což by mělo usnadnit zásobování zbraněmi a potravinami.

Čtěte také:

Syrská armáda se pokouší dobýt město Halab

Asad je prý připraven vzdát se moci

Asad bez váhání použije chemické zbraně, tvrdí zběh Fáris

Právě před vážným nedostatkem potravin a vody ve městě varovala šéfka humanitárních operací OSN Valerie Amosová.

Jordánsko otevřelo tábor pro uprchlíky

Jordánsko v neděli slavnostně uvedlo do provozu velký uprchlický tábor pro utečence ze sousední Sýrie. Nový tábor má kapacitu pro 140 tisíc lidí a slavnostně jej otevřel jordánský ministr zahraničí Násir Džúdí a představitelé OSN. Již první den přijal tábor prvních 500 syrských uprchlíků. V současnosti hledá v Jordánsku bezpečí denně kolem dvou tisíc Syřanů. Nové stanové městečko by tak mělo situaci výrazně pomoci.