V USA se už volí, výsledky budou ráno

Volby v USA

Volby v USA Zdroj: Profimedia.cz

Američané volí nového prezidenta. Odvolil již republikánský kandidát Mitt Romney, stejně jako demokratický viceprezident Joseph Biden. Prezident Barack Obama hlasoval už v říjnu.

Na řadě volebních míst v USA se tvořily fronty. Podle BBC byly v newyorském Harlemu dlouhé řady lidí a malý počet volebních automatů. V newyorské čtvrti Staten Island, která utrpěla velké škody během bouře Sandy, čekali obyvatelé v zástupech před provizorními volebními místnostmi ve stanech.

Fronty se tvořily ještě před otevřením volebních místností i na Floridě, která tradičně patří k rozhodujícím státům. Až na něj přijde řada, spořádaně čekal i viceprezident Joseph Biden. Hned po otevření volební místnosti hlasoval v Greenville ve svém domovském státě Delaware a živě se bavil se spoluobčany ve frontě.

Romney hlasoval v Belmontu ve svém domovském státě Massachusetts za doprovodu manželky Ann. Nyní se vydá na poslední mítinky do Ohia a do Pensylvánie. Večer místního času se vrátí do Bostonu v Massachusetts, kde bude se svým štábem čekat na výsledek voleb. Připojí se tam k němu i jeho spolukandidát na viceprezidenta Paul Ryan, který předtím odvolí v domovském státě Wisconsin.

Obama čeká na výsledky doma v Chicagu. Volil již v říjnu a připojil se tak k nejméně 30 milionům Američanů, kteří hlasovali předčasně.Politolog Michael McDonald z univerzity George Masona odhaduje, že celkem předčasně odevzdalo hlas na 46 milionů voličů, tedy 35 procent z asi 133 milionů Američanů, kteří by měli celkem volit.

Podle tradice jako první dnes hlasovali o místní půlnoci občané ve vísce Dixville Notch ve státě New Hampshire. Obama a Romney zde získali po pěti hlasech, zatímco v nedaleké osadě Hart's Location vyhrál Obama 23 ku devíti hlasům. Volební místnosti se postupně budou uzavírat od půlnoci do středy 06:00 SEČ. Zda vyhrál dosavadní prezident Barack Obama, nebo republikán Mitt Romney by mohlo být známo již nad středečním ránem SEČ. Ale vzhledem k tomu, že souboj je podle průzkumů velmi těsný, je možné, že americká média budou vyhlášení vítěze na základě odhadů odkládat a čekat na přesnější údaje ze sčítání v rozhodujících státech.

V paměti jsou ještě volby v roce 2000, kdy vzhledem k velmi těsným výsledkům na Floridě americké televize musely během volební noci měnit „své“ vítěze. Volby tehdy vyhrál po zásahu nejvyššího soudu republikán George Bush.

Podle závěrečného průzkumu portálu Politico je na celostátní úrovni situace nadále vyrovnaná, když pro Obamu i Romneyho je 47 procent respondentů. V deseti státech, kde se podle Politika budou volby rozhodovat, však má Obama náskok 49 ku 43 procentům.