V USA zatkli falešného pohraničníka, který zastavoval migranty z Mexika

Policejní stráž na hranicích USA a Mexika v El Pasu.

Policejní stráž na hranicích USA a Mexika v El Pasu. Zdroj: Reuters

Americké úřady zatkly předního představitele ozbrojené skupiny Guardian Patriots, jejíž členové už několik měsíců táboří u jižní hranice Spojených států s cílem zastavovat migranty přicházející z Mexika. Muž čelí obvinění, že se vydával za pracovníka pohraniční stráže. S odvoláním na dokumenty podané k soudu to napsala agentura Reuters.

U americko-mexické hranice nedaleko města El Paso podle Reuters od února působí vícero milic, které se snaží zachytávat osoby nelegálně vstupující do USA. Skupiny uvádí, že chtějí přetíženým pohraničníkům pomoci čelit aktuální vlně migrantů ze zemí Střední Ameriky.

Páteční zatčení 44letého Jima Benvieho představuje druhý případ svého druhu. Benvie působil jako mluvčí Guardian Patriots, která si vytvořila tábor u obce Sunland Park. Americké ministerstvo spravedlnosti jej obvinilo z toho, že se v polovině dubna vydával za příslušníka pohraniční stráže.

Benvie letos v rozhovorech s médii odmítal, že by jeho skupina imitovala americké federální pracovníky. Sebe popisoval jako „občanského žurnalistu“, který shromažďuje důkazy o potřebě postavit hraniční zeď slibovanou americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Fotografie pořízené v březnu ukazují, že Benvie se u mexické hranice pohyboval v maskáčové bundě opatřené insignií s hlavou orla a s odznakem, na němž byl nápis „pracovník zajišťování uprchlíků“ (Fugitive Recovery Agent).

Guardian Patriots vznikli v květnu po rozštěpení podobné organizace, která si říká United Constitutional Patriots (UCP). Americká unie občanských práv (ACLU) na jaře UCP označila za „fašistickou milici“, která pod pohrůžkou střelnými zbraněmi nelegálně zadržuje migranty.