V Zimbabwe platí trest smrti, nikdo ale nechce dělat kata

vězení

vězení Zdroj: profimedia.cz

V Zimbabwe je v současnosti 76 odsouzených k trestu smrti, kteří čekají na popravu. Podle nejvyššího představitele zimbabwských věznic ale země ve skutečnosti nevykonala žádnou popravu už 12 let. Mimo jiné kvůli tomu, že dlouhé roky se v této africké zemi nikdo nechtěl ujmout povolání kata.

Po sedmi letech hledání Zimbabwe nového kata našla, oznámila agentura AFP. Poslední zimbabwský kat odešel do důchodu v roce 2005 a od té doby se země snažila najít nového člověka ochotného popravovat oběšením odsouzené k trestu smrti.

Vláda opakovaně zadávala inzerát hledající nového kata v tisku, ale nikdo o tuto práci neměl zájem. Vhodný kandidát se prý objevil v loňském roce a místní tisk spekuluje o tom, že pochází z Malawi.

V zimbabwských věznicích je v současnosti 16 902 odsouzených, z nichž 76 obývá celu smrti. Z nich jsou dvě ženy, které by se mohly nejvyššímu trestu vyhnout, pokud bude v letošním roce v referendu přijata nová ústava země. Její návrh vylučuje z trestu smrti ženy a osoby mladší 21 a starší 70 let.