Válka v Donbasu si už vyžádala šest tisíc životů. Na frontě to stále vře

Zničený most poblíž doněckého letiště

Zničený most poblíž doněckého letiště Zdroj: ctk

Ani v posledních 24 hodinách nebyl na východoukrajinské frontě klid, povstalci obvinili armádu z útoku u Doněcku, Kyjev hlásí přeskupování techniky povstalců u Mariupolu a jednoho mrtvého příslušníka armády. Podle údajů OSN přišlo od počátku proruského povstání loni v dubnu v Doněcké a Luhanské oblasti o život už přes šest tisíc lidí.

Vysoký úřad komisaře OSN pro uprchlíky v Ženevě oznámil, že od dubna na donbaské frontě zahynulo víc než šest tisíc lidí. Jen v posledních týdnech byly zabity stovky lidí, hlavně v boji o doněcké letiště a železniční křižovatku Debalceve. Podle OSN dochází na Donbasu „k nelítostnému zabíjení lidí a likvidaci civilní infrastruktury“.

Ministerstvo obrany samozvané Doněcké lidové republiky navíc oznámilo, že armáda od neděle údajně porušila příměří nejméně desetkrát. Z děl, tanků a minometů bylo prý hlavně ostřelováno doněcké letiště a nedaleká obec Spartak. Oběti na životech si prý útoky nevyžádaly.

Podle Kyjeva porušují příměří dojednané v polovině února v Minsku povstalci. U města Horlivka se údajně snaží vytlačit ukrajinské jednotky z obranných pozic a ostřelují i civilní objekty z děl a těžkých pěchotních zbraní.

U přístavu Mariupolu, kam bude podle některých ukrajinských analytiků veden příští povstalecký útok, vzbouřenci podle agentury Unian přeskupují síly. Do Novoazovska, který leží východně od Mariupolu, údajně přesunuli dvacet tanků a budují tam opěrné body. Do oblasti prý dorazilo i zhruba 600 dobrovolníků z Ruska a příslušníků pravidelné ruské armády. V jejich výzbroji je podle ukrajinské agentury i 28 děl.