Varšava chystá další bič na soudce. Změny mohou zemi vyvést z Evropské unie, varuje justice

Jarosław Kaczyński

Jarosław Kaczyński Zdroj: profimedia.cz

Lídr PiS Jarosław Kaczyński
Jaroslaw Kaczyński
Kaczyński, lisabonská smlouva
4
Fotogalerie

Polský nejvyšší soud varoval, že snaha vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) o další změny v justici může zemi vyvést z Evropské unie. Kritika se týká vládního návrhu, který má mimo jiné umožnit trestání soudců, zpochybňujících změny v justici. Očekává se, že Sejm bude o úpravě hlasovat dnes. V mnoha polských městech kvůli tomu byly na středeční večer plánovány protesty.

Pokud zákon projde, bude mít vláda pravomoc pokutovat i odvolávat soudce zapojené do „aktivit politické povahy“ či ty, kteří významně zkomplikují fungování justice. Dopadne to například na představitele justice zpochybňující nezávislost svých kolegů nominovaných soudcovskou radou, na jejíž složení má PiS vliv. Soudci budou také muset informovat o svém předchozím členství v politických stranách a aktivitě v neziskových organizacích a na sociálních sítích. PiS tvrdí, že změny jsou nutné k boji s korupcí a zefektivnění justice.

Podle nejvyššího soudu je ale návrh formulován tak, aby soudci museli aplikovat regulace, které nejsou v souladu s vyššími právními normami, což může vést k porušení pravidel EU. 

„Rozpory mezi polským a unijním právem pravděpodobně povedou k zásahu institucí EU kvůli porušení smluv EU a z dlouhodobého hlediska k nutnosti opustit Evropskou unii,“ uvedl soud. Zřejmě přitom sází na solidní podporu členství v unii. Podle nedávného průzkumu Evropského parlamentu téměř dvě třetiny Poláků soudí, že je přínosné, 28 procent jich zaujímá neutrální stanovisko, osm ho vnímá negativně. Pro srovnání v Česku se k členství v EU staví pozitivně 37 procent tázaných.

Brusel je děním v polské justici dlouhodobě znepokojen, přede dvěma lety s Varšavou zahájil řízení. Kvůli podezření z ohrožení nezávislosti justice a vlády práva jí v krajním případě hrozí pozastavení hlasovacích práv v Radě EU. „Komise má velmi jasné stanovisko k ochraně soudnictví před politickými zásahy,“ uvedl v pondělí její mluvčí Christian Wigand s tím, že Brusel bude situaci v Polsku dále bedlivě sledovat.