Vášně demonstrantů proti finančníkům musela v Římě hasit vodní děla

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Gregorio Borgia

(VIDEO) Italská policie dnes podle zahraničních agentur zasáhla slzným plynem a vodními děly proti násilníkům v centru Říma, kteří s černými šátky přes obličej kromě jiného zapálili na okraj poklidné demonstrace několik aut i vládní budovu. Zranění podle agentury ANSA utrpěla nejméně jedna osoba. Demonstrace proti sociální a ekonomické nerovnosti ve světě se konají v 719 městech v 71 zemích.

V centru Říma se sešly desetitisíce lidí, kteří poklidně demonstrovali v rámci celosvětových protestů proti chování politiků a finančních kruhů doma a ve světě.

Skupinky převážně maskovaných násilníků v místě průvodu rozbíjely přes odmítavé reakce ostatních demonstrantů výlohy bank, obchodů a dalších objektů. Zapálily několik aut i jeden úřad ministerstva obrany.

Policie zasáhla nedaleko Kolosea proti stovkám násilníků, kteří po bezpečnostních silách házeli dýmovnice a zápalné a jiné lahve. Nejméně jedna osoba byla zraněna a odvezena do nemocnice.

Od dnešního rána se scházejí lidé v desítkách zemích po celém světě na demonstrace, při nichž protestují proti údajně nemravnému chování velkých finančních korporací a vládním škrtům. Pořadatelé akce Jednotně za změnu světa (United for Globalchange) uvedli, že se k protestům přidají lidé v 951 městech. Menší protest se konal i v Praze.

V USA nedaleko Wall Street probíhají protesty proti nejbohatším už od poloviny září. Mezi příznivce demonstrantů patří i slavné osobnosti. Podporu jim přišli vyjádřit například filmař Michael Moore a herečka Susan Sarandonová.

ilustrační fotoilustrační foto|CTK/AP/Gregorio Borgia

Zhruba 200 až 300 lidí dnes protestovalo také v Praze. Akci organizovalo hnutí Skutečná demokracie teď! Lidé demonstrovali proti současné politické situaci v České republice i v zahraničí a zároveň přišli podpořit podobné akce proti nemravnému chování velkých finančních korporací a vládním škrtům, které se dnes konají po celém světě. Demonstranti se sešli na náměstí Republiky a společným průvodem prošli kolem burzovního paláce a úřadu vlády. Akci zakončili „sněmem“ na Hradčanském náměstí. Protest byl klidný. Krátký a nenásilný incident se odehrál pouze před bočním vstupem do Pražského hradu. Policisté nechtěli dovolit demonstrantům, aby si cestu zkrátili přes hradní nádvoří. Nakonec průvod pustili s tím, že neponese transparenty a nebude skandovat hesla.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.