Ve Francii zemřelo 42 lidí při srážce autobusu s nákladním automobilem

Nehoda autobusu, ilustrační foto

Nehoda autobusu, ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Nejméně 42 lidí zahynulo dnes ráno v jihozápadní Francii při srážce autobusu s nákladním autem. Po čelném střetu asi 50 kilometrů východně od regionální metropole Bordeaux začala obě vozidla hořet. Další lidé byli zraněni a počet mrtvých se podle úřadů může ještě zvýšit. Všichni účastníci nehody byli podle ministerstva vnitra nejspíš Francouzi.

Podle rozhlasové stanice Europe1 přišlo o život 40 důchodců, kteří jeli z nedaleké obce na jednodenní výlet k pobřeží, a řidič autobusu. Z něj se zachránilo jen osm lidí, z nichž pět utrpělo zranění. Zemřel také řidič kamionu, který vezl dřevo. Počet mrtvých se může zvýšit, protože zranění čtyř osob jsou závažná, řekl mluvčí ministerstva vnitra Pierre-Henry Brandet. Upřesnil, že dvě osoby silně popálené a další dvě utrpěly těžká poranění hlavy.

Na místo neštěstí přijely početné záchranné síly včetně 70 hasičů. Příčina tragické nehody se teprve zjišťuje. Podle prvních poznatků narazil autobus do kamionu při výjezdu ze zatáčky, kterou místní úřady a obyvatelé léta označují za nebezpečnou.
Někteří cestující autobusu podle úřadů uhořeli. „Viděla jsem stoupat kouř. Nehoda se stala v nebezpečné zatáčce zvané ´Liščí studánka´,“ řekla médiím místní obyvatelka Yvette Seguyová. Vozovka v době nehody byla údajně vlhká.

Nejtragičtější nehoda

Jedná se podle francouzských webů o jednu z nejtragičtějších silničních nehod v dějinách země. V červenci 1982 na dálnici u Dijonu zahynulo při hromadné nehodě desítek aut a autobusu 53 osob včetně 44 dětí. Francouzský prezident François Hollande z Řecka, kde je na oficiální návštěvě, ujistil, že vládní úřady jsou „plně mobilizované“, aby poskytly pomoc po dnešní „ohromné tragédii“. Na místo nehody se vypravil francouzský premiér Manuel Valls a další politici.

Počet mrtvých na francouzských silnicích se výrazně snížil od začátku 70. letech 20. století, kdy ročně umíralo více než 16 tisíc lidí. V posledních letech je bilance méně než čtyři tisíce mrtvých ročně, poznamenala agentura Reuters.