Ve Skotsku se po deseti letech objevila nemoc šílených krav

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Skotská vláda oznámila, že na farmě ve východním regionu Aberdeenshire byl potvrzen případ nemoci šílených krav neboli bovinní spongiformní encefalopatie. Úřady prozatím na nejmenované farmě spustily standardní proceduru včetně preventivního omezení pohybu a snaží se odhalit zdroj nákazy, informovala agentura Reuters.

Experti po úmrtí jednoho zvířete v Aberdeenshire potvrdili první výskyt BSE ve Skotsku po deseti letech. „Ačkoli je příliš brzy na to, abychom určili, odkud v tomto případě nákaza přišla, její detekce potvrzuje, že náš sledovací systém plní svou práci," řekla serveru BBC vrchní veterinářka skotské vlády Sheila Voasová. Vyzvala chovatele, aby při podezřelých událostech neváhali vyhledat odbornou pomoc. Zároveň ujistila, že obyvatelům žádné nebezpečí nehrozí.

Případ BSE byl podle BBC odhalen dříve, než se maso dostalo do lidského potravinového řetězce. Provozní ředitel skotského úřadu dohlížejícího na standardy v potravinářství Ian McWatt řekl, že v zemi platí přísné kontroly, které spotřebitele chrání před hrozbou nemoci šílených krav.