Venezuela se dál propadá, zavádí nucené práce

Venezuelský venkov

Venezuelský venkov Zdroj: Rjcastillo, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Venezuelský prezident Nicolás Maduro podepsal dekret, který de facto zavádí nucené práce. Vláda nyní může lidem nařídit až 120 dní prací v zemědělství, upozorňuje organizace Amnesty International. Venezuelský režim se tak snaží vypořádat s hlubokou ekonomickou krizí, která se již projevuje i nedostatkem základních potravin.

„Nový dekret, podle kterého může být zaměstnancům ve Venezuele nařízeno pracovat na polích své země, je nezákonný a prakticky se rovná nucené práci,“ uvedla Amnesty International.

Maduro nařízení podepsal na konci minulého týdne. Ministerstvo práce podle něj může povolat „všechny pracovníky veřejného a soukromého sektoru, kteří jsou dostatečně fyzicky zdatní a technicky schopní“. Ministerstvo má pravomoc práci nařídit na 60 dní, tato doba se může prodloužit na dvojnásobek, „pokud si to okolnosti vyžádají“.

„Je to jako byste se snažili zafixovat zlomenou nohu pomocí náplasti,“ uvedla Erika Guevara Rosas, šéfka Amnesty International pro obě Ameriky.

**Přečtěte si: Venezuelská krize: Zvířata v zoo umírají hladypp

Venezuelská ekonomika, závislá na příjmech z ropy, se zhroutila po pádu cen této komodity v předloňském a loňském roce. Inflace letos dosáhne 720 procent, předpovídá Mezinárodní měnový fond.

Výsledkem je dlouhodobý nedostatek základních životních potřeb. Bouřlivé protivládní demonstrace jsou na denním pořádku, stejně jako jejich násilné potlačování policií.

Na začátku tohoto měsíce využilo 120 tisíc Venezuelanů krátkodobého uvolnění hraničních kontrol s Kolumbií a během několika hodin vykoupilo obchody v příhraničním městě Cúcuta.