Větrný mlýn z odpadků dostal kluka z africké chatrče až do Kalifornie

Video placeholde

Ve čtrnácti letech, v roce 2002, sestrojil malawský chlapec William Kamkwamba větrnou turbínu. Postup vyčetl z knížek v knihovně místní základní školy a materiál posbíral na smetišti. První mlýn poháněl několik spotřebičů v domácnosti jeho rodičů. Další už dodávaly energii čerpadlu, které do vesnice přivádělo vodu, a generovaly elektřinu pro celou vesnici.

Se svým projektem se malawský vynálezce zúčastnil konference TEDx, platformy pro sdílení nápadů a příběhů. Jeho prezentace zaujala několik mecenášů, kteří ho podpořili v dalším studiu a aktivitách.

William Kamkwamba, který nyní žije v americkém San Franciscu, díky stipendiu vystudoval v roce 2014 obor environmentálních studií na Dartmouth College v New Hampshire a spolupracuje s mezinárodní organizací Ideo.org. Ta vytváří produkty a služby, které zlepšují život lidé žijících v chudobě.

Ve spolupráci s Bryanem Mealerem napsal v roce 2010 knihu, ve které vypráví životní příběh nejen svůj, ale i současné Afriky. Letos byl podle ní natočen film. 

Celý článek vyšel na serveru Reflex.cz