Virus zika prodražuje přípravy olympiády v Riu

Komár tropický, přenašeč viru zika

Komár tropický, přenašeč viru zika Zdroj: Muhammad Mahdi Karim, Wikimedia Commons

Pořadatelé letních olympijských her, které se konají letos v Riu de Janeiro, čelí dalším problémům. Virus zika, který ohrožuje především nenarozené děti, značně prodražuje náklady na pořádání her. Mezinárodní olympijský výbor uvedl, že v souvislosti s virem se od srpna loňského roku utratilo 100 milionů dolarů, přirozeně nad rámec rozpočtu.

Pořadatelé her trvají na tom, že s výjimkou těhotných žen návštěvníkům nebezpečí nehrozí. Mezinárodní olympijský výbor uvedl, že je v úzkém kontaktu s organizátory. Podle nich jsou olympijská sportoviště i vesnice každý den kontrolovány a stejně tak budou bedlivě střeženy i po dobu her.

Organizátoři garantují, že do olympiády bude problém vyřešen. V srpnu je podle nich také nižší výskyt komárů než nyní, neboť v Jižní Americe jsou v té době zimní měsíce. Kvůli viru budou po dobu olympiády v ulicích tři tisíce pracovníků, kteří budou monitorovat výskyt komárů.

Částka sto milionů dolarů tak zdaleka není konečná. Původní předpoklad celkových nákladů byl 5,5 miliardy brazilských realů, aktuálně udávaný rozpočet je 7,4 miliardy (zhruba 46 miliard korun).