Vitamin A může podle vědců zachránit statisíce dětí před smrtí

vitamin A

vitamin A

Podávání vitaminu A dětem mladším pěti let v rozvojových zemích může zachránit ročně přes 600 tisíc životů. Vyplývá to ze závěrů práce mezinárodního vědeckého týmu, který zjistil, že užíváním tohoto vitaminu lze u malých dětí snížit úmrtnost až o 24 procent. Informoval o tom odborný časopis British Medical Journal.

Britští a pákistánští experti vycházeli z výsledků 43 studií, které sledovaly 200 tisíc dětí ve věku od šesti měsíců do pěti let. Studie porovnávaly nemocnost a úmrtnost mezi těmi dětmi, které dostávaly vitamin A, a těmi, kterým chyběl. Výzkum ukázal, že díky potravinovým doplňkům s vitaminem A klesla úmrtnost testovaných dětí v málo a středně rozvinutých zemích o 24 procent.

Vezme-li se v úvahu, že podle Světové zdravotnické organizace nedostatkem vitaminu může ve světě trpět 190 milionů dětí mladších pěti let, snížení množství úmrtí o 24 procent mezi nimi by zachránilo každoročně přes 600 tisíc životů, uvedli vědci.

„Už po roce byla u dětí, které vitamin A dostávaly, menší pravděpodobnost úmrtí ve srovnání s dětmi, které dostávaly placebo,“ řekl Evan Mayo-Wilson z Oxfordské univerzity. „Dokud nebudou k dispozici jiné zdroje, měly by všechny děti ohrožené nedostatkem vitaminu A dostávat potravinové doplňky, které ho obsahují,“ dodal s tím, že potravinové doplňky s vitaminem A jsou nejen vysoce účinné, ale je také levná jejich výroba a distribuce.

Tělo potřebuje vitamin A, který je obsažen například v sýrech, vejcích, játrech nebo rybách bohatých na tuk, k podpoře imunitního a zrakového systému. Užívání vitaminu A může podle vědců mimo jiné zredukovat výskyt spalniček a průjmů.

Navzdory veškerému úsilí se ale nedaří jeho dostatek zajistit všem dětem, které ho potřebují. Pilulky se nyní distribuují dvakrát ročně nejméně v 60 zemích, což pokrývá ročně zhruba 80 procent potřeb. Evan Mayo-Wilson připustil, že nedávno se objevily kritiky programů založených na podávání vitaminu A. Někteří odpůrci upozornili na riziko možnosti zvýšení infekce dýchacího ústrojí, hlavně u dětí, které netrpí nedostatkem vitaminu A. Jen málokdo ale pochybuje, že vitamin A pomáhá chránit malé děti před úmrtím, uvedl.