Vládu v Srbsku sestaví socialisté a někdejší nacionalisté

Ivica Dačić

Ivica Dačić Zdroj: profimedia.cz

Na vytvoření nové srbské vlády se dnes dohodli socialisté, někdejší nacionalisté ze Srbské pokrokové strany (SNS) a liberální blok Sjednocených regionů Srbska (URS). Premiérem bude předseda Socialistické strany Srbska (SPS) Ivica Dačić. Ten zároveň zůstane i ve své dosavadní funkci ministra vnitra.

Nová koalice u moci vystřídá dlouholetou vládní Demokratickou stranu exprezidenta Borise Tadiče, jenž se navíc na jaře neúspěšně ucházel o znovuzvolení hlavou státu, když podlehl bývalému nacionalistovi Tomislavu Nikoličovi.

Dva měsíce po parlamentních volbách dnes tři strany podepsaly koaliční dohodu. Podle ní bude v čele „superministerstva“ hospodářství a financí Mladjan Dinkić, jenž posty ministrů hospodářství a financí zastával už v minulosti. Srbským ministrem zahraničí má být nestraník, profesor filosofie Leon Kojen.

Srbsko podle agentury APA po 12 letech dostává podobnou vládní koalici, jakou mělo koncem 90. let v době kosovského konfliktu. Tehdy ještě socialisty vedl Slobodan Milošević a dnešní funkcionáři SNS byli v ultranacionalistické Srbské radikální straně Vojislava Šešelje. Milošević i Šešelj nakonec skončili před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY).

Srbský radikál Nikolić si navlékl špatně padnoucí oblek demokrata. A zvítězil

Nynější srbská trojkoalice však je zaměřena demokraticky a proevropsky. Chce urychlit sbližování s EU a pokračování dialogu s Kosovem, a to na nejvyšší úrovni. v roce 2008 vyhlásilo nezávislost na Srbsku. V dohodě však také stojí, že ani nová vláda samostatné neuzná.

Nová koaliční vláda by měla před parlament s žádostí o důvěru předstoupit za dva týdny. Poslanci se sejdou 23. července.