Vlastní rozpočet, parlament i vládu. Hollande podpořil reformu eurozóny

Francois Hollande

Francois Hollande Zdroj: ctk

Eurozóna potřebuje mít svůj vlastní rozpočet, aby mohla investovat a pracovat na sbližování fiskální a sociální politiky členských států. Řekl to dnes francouzský prezident François Hollande. Na Francii teď je, aby společně s Německem předložila návrhy, které povedou k reformě eurozóny, řekl šéf Elysejského paláce na každoročním setkání francouzských velvyslanců v Paříži.

„Eurozóna potřebuje dodatečný rozpočet, svůj vlastní rozpočet, aby mohla uskutečnit investice nutné pro transformaci energetiky, digitální odvětví a pro mládež,“ řekl Hollande podle agentury Reuters.

Hollande se podle listu Les Echos rovněž vyslovil pro fiskální a sociální sbližování evropského hospodářství a pro zavedení nových zákonů týkající se pracovní problematiky v zemích používajících euro. Zopakoval také svou podporu vytvoření takzvané ekonomické vlády. Ta by měla mít především za úkol „zajistit v eurozóně ty nejlepší podmínky financování a investic na světě“.

Francouzský prezident se už v červenci připojil k hlasům, které volají po vytvoření vládního kabinetu pro eurozónu. Jednotná vláda pro 19 členských zemí by měla mít společný rozpočet a parlament, který by uplatňoval demokratickou kontrolu, napsal Hollande v článku, který tehdy zveřejnil francouzský týdeník Journal du Dimanche.

Volby v Řecku vyvolávají pochyby o demokracii v eurozóně