Vojenský útok na KLDR? Trump raději potrestá čínské banky za obchodování s Kimovým režimem

Kim Čong-un

Kim Čong-un Zdroj: Foto: ČTK, Reuters, infografika Aha!

Loď USS Porter. Další rakety startovaly z USS Ross.
Americká flotila vyplula směr Severní Korea.
Donald Trump
USA vyslaly k břehům KLDR vojenské loďstvo.
5
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump zvažuje, že v rámci odvetných opatření proti KLDR uvalí na Severní Koreu ropné embargo, postaví na černou listinu její aerolinky, bude zadržovat severokorejské nákladní lodě či potrestá čínské banky za obchodování s Pchjongjangem. V rozhovoru pro Reuters to prohlásil nejmenovaný americký činitel.

"Je plno věcí, které přicházejí v úvahu, a to až v podstatě k obchodní karanténě KLDR," uvedl americký představitel pod podmínkou zachování anonymity. Upřesnil, že Trumpova administrativa pracuje na celé škále tvrdých sankcí, které by následně byly uplatňovány v reakci na chování KLDR. Některá z odvetných opatření by vyhlásily Spojené státy samy, další by mohly spadat pod OSN.

USA již na poslední balistický raketový test KLDR zareagovaly tím, že do oblasti Korejského poloostrova vyslaly svaz vojenských plavidel v čele s letadlovou lodí. Pchjongjang to označil za vojenskou provokaci a pohrozil jaderným úderem.

Washington dal mezitím na vědomí, že by uvítal zapojení Číny do řešení severokorejské krize. Upozornil ale, že je připraven jednat i sám, pokud Peking nebude ochotný se k tvrdšímu postupu vůči KLDR připojit.