Trump tlačí na Čínu kvůli Severní Koreji. Vůči jadernému programu je prý shovívavá

Raketové testy KLDR

Raketové testy KLDR Zdroj: reuters

Raketové testy KLDR
Raketové testy KLDR
Raketové testy KLDR
Raketové testy KLDR
Záběry staršího raketového testu KLDR v jihokorejské televizi
6
Fotogalerie

Severní Korea provedla o víkendu test nového raketového motoru. Její vůdce Kim Čong-un ho označil za znovuzrození raketového průmyslu země. Krok přišel v době, kdy region navštívil americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Peking se snažil přimět k tvrdšímu postoji vůči KLDR, se svým protějškem Wangem I se shodl na nutnosti odradit ji od dalšího rozvoje jaderného programu.

Severokorejská agentura KCNA uvedla, že nový motor umožní Pchjongjangu dosáhnout světové úrovně ve vypouštění satelitů na oběžnou dráhu. Naznačila tak, že byl testován motor rakety dlouhého doletu. Kim Čong-un tvrdí, že země má blízko ke zkoušce mezikontinentální balistické střely.

KLDR už tento měsíc vypálila čtyři rakety, které skončily v moři, tři z nich ale dopadly do ekonomické zóny Japonska. Asijské turné a severokorejský problém byly pokládány za první zkoušku Tillersona, vůči jehož jmenování měli výhrady jak demokraté, tak někteří republikáni. Administrativa Donalda Trumpa dává jasně najevo, že hodlá vůči aktivitám komunistického režimu postupovat tvrdě.

„Řeknu to velmi jasně. Politika strategické trpělivosti skončila,“ prohlásil Tillerson v pátek během zastávky v Soulu. Dvacet let snahy odradit KLDR od jaderných ambicí podle něj selhalo, Washington zkoumá nová bezpečnostní a diplomatická opatření. Partnery ujistil, že jakákoli akce Pchjongjangu, která ohrozí Jižní Koreu, si vyžádá přiměřenou reakci. „Pokud se hrozba jejich zbrojního programu dostane na úroveň, která bude podle našeho mínění vyžadovat opatření, tato možnost je na stole,“ odpověděl na dotaz ohledně případného vojenského zásahu.

USA především chtějí donutit Čínu k většímu tlaku na Pchjongjang. Trump opakovaně obvinil Peking z ignorování a v podstatě zhoršování severokorejského problému. Média dopředu informovala i o možnosti nových amerických postihů vůči čínským bankám a společnostem, které obchodují s KLDR. Tillerson ze Soulu asijskou velmoc vyzval k implementaci sankcí vůči komunistickému režimu. Zároveň uvedl, že sám Trump se již těší na návštěvu Číny.

Jeho cílem je prý zlepšení vztahů obou zemí. Podle agentury Nová Čína obě strany už připravují schůzku Trumpa a jeho čínského protějšku Si Ťin-Pchinga. Návštěva šéfa americké diplomacie v Pekingu tak vyzněla smířlivěji. Podle Tillersona se obě strany shodly na tom, že napětí na Korejském poloostrově dosáhlo nebezpečné úrovně. Wang I uvedl, že je potřeba řešit ožehavou záležitost diplomaticky. Čína už počátkem března vyzvala KLDR, aby testů zanechala a předešla tak vyhrocení situace v oblasti.

Video placeholde
Raketové testy KLDR • reuters