Volby v Jemenu poznamenalo násilí a dvojí výzva k bojkotu

Jemen

Jemen Zdroj: profimedia.cz

Jemenci včera volili nástupce dlouholetého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, který koncem roku podepsal dohodu o předání moci. O velký výběr ale nešlo – do klání se zapojil jediný kandidát, viceprezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí. Mnoho obyvatel země hlasování zřejmě bojkotovalo, při potyčkách na jihu zemřelo několik lidí.

Hádí má zemi dovést k řádným volbám, které by se měly konat za dva roky. „Volby jsou jedinou únikovou cestou z krize, která Jemenem zmítá od minulého roku,“ prohlásil kandidát, který byl dlouhou dobu Sálihovou pravou rukou. V zemi mají navíc stále velký vliv prezidentův syn a synovec. Ovládají hlavně některé složky armády a bezpečnostní agentury. „Lidé se obávají panování armády a bezpečnostních institucí. Bedlivě sledují to, co se stalo v Egyptě, a bojí se, že bude Hádí ovládán armádou místo, aby jí sám vládl,“ řekl agentuře Al-Džazíra analytik ze San’á Abdulláh Fakíh.

„Arabské jaro“ inspirovalo fotografy:

Jemen navíc čelí mnoha vážným bezpečnostním rizikům – ozbrojeným rebelům na severu a separatistům na jihu, kteří jsou zřejmě napojeni na Al-Káidu. Představitelé jihu, kteří obviňují sever z přivlastňování jejich zdrojů a diskriminace, vyzvali k bojkotu voleb. Totéž učinili i povstalci na severu.

Zemi navíc trápí i další problémy. Panují tam velká sucha a OSN tvrdí, že více než polovina z dvanácti milionů dětí je chronicky podvyživená. To je druhé nejvyšší procento po Afghánistánu.

„Nová vláda musí jednat rychle. Očekávání jsou vysoká, a pokud lidé neuvidí nějaká zlepšení ve svém běžném životě, existuje vážné riziko dalších nepokojů,“ uvedl vyslanec OSN v zemi Džamala Benomara.