Volby v Maďarsku jasně vyhrál Fidesz. Naše vítězství zaznamenají i v Bruselu, prohlásil Orbán

Viktor Orbán se již prohlásil za vítěze voleb

Viktor Orbán se již prohlásil za vítěze voleb Zdroj: ČTK / AP / Petr David Josek

V maďarských parlamentních volách zvítězila konzervativní strana Fidesz premiéra Viktora Orbána, ukazují částečné výsledky sčítání. Orbán se už prohlásil vítězem a lídr opozice Péter Márki-Zay uznal porážku. Po sečtení více než 70 procent odevzdaných volebních lístků na FIdesz připadá 54,5 procenta hlasů, opoziční koalici Společně za Maďarsko pak 34 procent hlasů, informovala volební komise.

V maďarském parlamentu zasedá celkem 199 poslanců, z nich 93 je voleno poměrným způsobem a 106 většinovým. Fidesz podle dosavadních výsledků získal 135 křesel, zatímco opozice 57.

V desetiminutovém proslovu před spolustraníky a příznivci Orbán řekl, že jde o „obrovské vítězství“ pro jeho stranu. „Dosáhli jsme vítězství tak velkého, že ho lze vidět z Měsíce a určitě je vidět z Bruselu,“ řekl Orbán, kterého EU často kritizuje kvůli prohřeškům vůči demokracii a kvůli údajné korupci.

Fidesz, který v Maďarsku vládne od roku 2010, tak zůstane u moci další čtyři roky.

Premiér Orbán se v předvolební kampani prezentoval jako pragmatik, který zajistí, že Maďarsko zůstane mimo válku na Ukrajině a neoctne se bez dodávek energetických surovin. Šestičlennou opoziční alianci naopak obviňoval, že Maďarsko zavleče do konfliktu, což zástupci uskupení Společně za Maďarsko popírali.

Orbán je v maďarské politice 33 let. Jeho strana Fidesz za posledních dvanáct let i díky ústavní většině v parlamentu prosadila hluboké změny v politickém, společenském i ekonomickém životě země. Vláda Fideszu přitom už léta vede spory s Evropskou komisí, podle které omezuje principy demokracie a právního státu i svobodu médií.

Zároveň s volbami se konalo vládou prosazené referendum o takzvaném zákonu proti pedofilii, který se týká sexuálních menšin. Zákon kritizují ochránci lidských práv i Evropská komise.