Vraždění policistů v USA pokračuje. V Baton Rouge zemřeli další tři

ze střelby v Dallasu

ze střelby v Dallasu Zdroj: ctk

Při střelbě ve městě Baton Rouge na jihovýchodě USA dnes zahynuli tři policisté a nejméně tři další utrpěli zranění. Podle mluvčího místního šerifa je mrtvý také jeden podezřelý a dva další jsou zřejmě na útěku. Policie za pomoci robota prohledává místo činu, aby našla případné výbušniny. Motiv vražedné akce není zatím znám, napsal server CNN.

Případ se odehrál krátce před 09:00 ráno místního času (kolem 16:0 SELČ) zhruba jeden kilometr od policejního ústředí u čerpací stanice na louisianské dálnici Airline Highway. Policie podle zdroje CNN obdržela hlášení o „podezřelé osobě“, která kráčí po dálnici s útočnou puškou. Když policie přijela na místo, muž začal střílet.

Starosta města Kip Holden řekl televizi NBC, že při incidentu, který mohl být přepadením ze zálohy, utrpěli zranění nejméně čtyři lidé. Občany vybídl, aby zatím nevycházeli na ulici, uvedl místní list The Advocate.

Jeden ze zraněných je v kritickém stavu

Policie ulice mezi policejním velitelstvím a dálnicí uzavřela. Na místě se nacházelo více než deset policejních vozů a nad ním přelétával vrtulník. Veřejnost se má místu vyšetřování vyhnout a sledovat, zda nezahlédne osoby ve vojenském maskovacím oblečení či v černém oděvu s puškami a možná maskami na obličeji, sdělila podle AP a CNN policie.

„Je to nepopsatelný a neospravedlnitelný útok na nás všechny v době, kdy je třeba jednoty a hojení,“ prohlásil podle webu CNN guvernér Louisiany John Bel Edwards. Guvernér také zamířil do nemocnice, kam byli zranění policisté převezeni. Jeden z nich je podle mluvčí zdravotnického zařízení v kritickém stavu, stav dalšího je uspokojivý a třetí není v ohrožení života.

O střelbě v Baton Rouge byl informován americký prezident Barack Obama, který se po obdobných incidentech z poslední doby snažil zmírnit napětí a velkou část tohoto týdne věnoval snahám o obnovení důvěry mezi policií a komunitami, kterým mají pomáhat. Bílý dům rovněž uvedl, že je s úřady v Baton Rouge v kontaktu, a nabídl jim veškerou nezbytnou podporu.

Msta za smrti černochů?

Předpokládaný republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump svalil vinu za dnešní střelbu na „nedostatek vedení“ v zemi a zopakoval svoje volání po „právu a pořádku“. Policie v louisianské metropoli na začátku července za nejasných okolností zastřelila černocha Altona Sterlinga. Jeho smrt vyvolala po celých Spojených státech protesty proti chování policie vůči černochům. Střelec v Dallasu poté během tamního protestu proti událostem v Baton Rouge zastřelil pět policistů.

Policisté sedmatřicetiletého otce pěti dětí Sterlinga kontrolovali na základě anonymního udání, že vyhrožoval střelnou zbraní. Policisté tvrdí, že odmítal spolupracovat a že se při následné vzájemné potyčce natahoval pro zbraň, kterou u sebe měl. Zákrok včetně střelby natočilo několik svědků na mobilní telefony. Případ prošetřuje mimo jiné ministerstvo spravedlnosti.

Syn zastřeleného Sterlinga tento týden vyzval účastníky demonstrací proti policejnímu chování, aby se vyvarovali veškerého násilí.