Vrtulníky NATO na severu Pákistánu zabily 25 místních vojáků

Vrtulník CH-47 Chinook na základně v afghánském Bagramu.

Vrtulník CH-47 Chinook na základně v afghánském Bagramu. Zdroj: wikimedia.org

Při dnešním útoku Severoatlantické aliance na pákistánské vojenské kontrolní stanoviště v blízkosti hranic s Afghánistánem zahynulo až 25 pákistánských vojáků a dalších 14 utrpělo zranění. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na prohlášení pákistánské armády. Islámábád útok odsoudil jako hrubé narušení suverenity. NATO se k incidentu, po němž Pákistán uzavřel některé hraniční přechody pro konvoje zásobující alianční jednotky v Afghánistánu, zatím nevyjádřilo.

Vrtulníky, které přiletěly z Afghánistánu, na základnu na kmenovém území Muhmánd zaútočily kolem druhé hodiny ranní místního času. Na stanovišti, které leží na severozápadě Pákistánu jen asi 2,5 kilometru od hranic s Afghánistánem, se v té době nacházelo asi 40 pákistánských vojáků, kteří v oblasti bojují proti ozbrojencům Talibanu.

„Poslední útok jednotek NATO na naše stanoviště bude mít vážné následky, protože zaútočily bez jakéhokoli důvodu a zabily naše vojáky ve spánku,“ prohlásil po útoku pákistánský armádní činitel, který si nepřál být jmenován.

Jeho slova potvrzují i první reakce Islámábádu. Ten u velení NATO i vlády Spojených států ostře protestoval a uzavřel některé zásobovací koridory pro alianční jednotky v Afghánistánu. Zásobování přes Pákistán je přitom klíčové, protože touto cestou podle mluvčího NATO směřuje asi 50 procent zásob na afghánské bojiště.

Na přechodu Džamrúd v provincii Chajbar byly dnes podle Reuters zastaveny asi čtyři desítky cisteren a nákladních automobilů určené aliančním jednotkám v Afghánistánu. Podle agentury AP je uzavřen také hraniční přechod Torcham ve stejné oblasti.

Mluvčí NATO v Kábulu řekl, že koalice o incidentu ví, ale že zatím nemá dostatek informací. Událost se prý vyšetřuje. Když loni americké vrtulníky u afghánsko-pákistánské hranice omylem zabily několik pákistánských vojáků, reagoval Islámábád také dočasným zablokováním zásobovacích konvojů, které přes pákistánské území projíždějí k jednotkám NATO do Afghánistánu.