Vůdce Boko Haram loni slíbil věrnost IS, nyní vyzývá k míru

velitel Boko Haram, Abubakar Shekau

velitel Boko Haram, Abubakar Shekau Zdroj: ctk

Nigerijská armáda prověřuje věrohodnost videa, na němž vůdce radikální skupiny Boko Haram Abubakar Shekau překvapivě vyzývá k míru a ukončení bojů. Skupina bojuje od roku 2009 na severu Nigérie s cílem vytvořit tam muslimský stát. Rozpoutala boje, v nichž přišlo o život na 17 tisíc lidí.

Shekau ke stoupencům hovořil z audionahrávky loni v březnu a přihlásil se tehdy k Islámskému státu. Jeho výroky na nejnovější nahrávce ale podle BBC svědčí o tom, že Shekau teď boj vzdává. „Svou práci jsem udělal, pro mne nadešel konec,“ říká na ní. Vyzývá příznivce, aby „zastavili boje, sklonili meče a vzdali se“.

Skupina je nyní v úkrytech v lese Sambisa, kde ji obléhá armáda a brání jí zásobit se pohonnými hmotami. Boko Haram zastavila velké útoky, do akcí ale stále vysílá sebevražedné atentátníky. Nové video má špatnou kvalitu a Shekau na něm například hovoří v minulém čase o městě Gwoza, kde v roce 2014 vyhlásil chalífát. Město už dobyla zpět armáda. Není jasné, kdy a kde bylo video natočeno.

Armáda dnes oznámila, že pravost záběrů ověřuje a že boje proti Boko Haram nepolevují. „Neuděláme nic, co by mohlo zastavit současnou ofenzivu proti teroristům na všech frontách. Kdokoli z nich má možnost se vzdát,“ sdělila armáda ve svém prohlášení.

V USA je Shekau považován za nebezpečného teroristu. Byl už několikrát ohlášen za mrtvého, ale vždy se znovu objevil. Nigerijská armáda tvrdí, že dávno zahynul a že po něm jeho nástupci přebírají nejenom vedení skupiny, ale i jméno.