Výbuch v Kábulu zabil 90 lidí, exploze zasáhla i českou ambasádu

Následky teroristického útoku v Kábulu

Následky teroristického útoku v Kábulu Zdroj: reuters

Kábul (archivní foto)
Kábul (archivní foto)
Kábul (archivní foto)
Kábul (archivní foto)
Kábul (archivní foto)
10
Fotogalerie

Bilance dnešního pumového útoku ve vládní a diplomatické čtvrti afghánské metropole Kábulu vzrostla na 90 mrtvých a více než 400 zraněných, jak tvrdí ministerstvo zdravotnictví. Ministerstvo vnitra hovoří o 64 obětech atentátu. Jedná se o jeden z nejhorších útoků, který kdy Kábul postihl. Výbuch poškodil okna u české ambasády, nikdo nebyl zraněn.

Mezi mrtvými jsou především civilisté, včetně žen a dětí. Řada zraněných je v kritickém stavu. Afghánské ministerstvo vnitra vyzvalo občany, aby darovali krev v nemocnicích.

Zatím není jasné, co bylo cílem útoku, a žádná skupina doposud nepřijala za atentát odpovědnost. V minulosti se ale k velkým pumovým útokům v Kábulu většinou hlásilo buď islamistické hnutí Taliban, které od svého svržení v roce 2001 bojuje proti Západem podporované vládě, nebo teroristická organizace Islámský stát.

Výbuch poškodil mimo jiné budovy německé a francouzské ambasády. Pracovníci českého velvyslanectví jsou v pořádku, řekla ČTK mluvčí ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová. Podle ní se útok odehrál asi kilometr od českého zastupitelského úřadu.

"Francouzská ambasáda, stejně jako německá ambasáda, utrpěla materiální škody," řekla rádiu Europe 1 francouzská ministryně pro evropské záležitosti Marielle de Sarnezová. "Nemáme ale v tuto chvíli informace, že by mezi oběťmi byli Francouzi," dodala.

Německá ambasáda je od místa výbuchu podle agentury DPA vzdálená zhruba 300 metrů.

Agentura DPA uvedla, že nálož byla s největší pravděpodobností umístěna v cisternovém autě na vodu. Podle agentury AP je možné, že bombu v autě odpálil sebevražedný atentátník. Útok se odehrál v době ranní špičky, asi v 8:25 tamního času, kdy byly tisíce lidí na cestě do práce. 

Ulice, na níž nálož explodovala, je úzká a z obou stran obehnaná vysokými zdmi, které slouží jako ochrana právě proti explozím. Ta dnešní poničila množství automobilů a vyrážela okna budov stovky metrů od místa útoku. Nad místem útoku byl vidět hustý oblak dýmu.

V oblasti se kromě ambasád nachází také prezidentský palác či hlavní sídlo NATO v Afghánistánu. Bezpečnostní složky po atentátu celou oblast uzavřely, nad čtvrtí přelétávají vrtulníky.

Dnešní útok v Afghánistánu je druhý nejhorší za 15 let

Deset nejtragičtějších atentátů v Afghánistánu od pádu režimu radikálního hnutí Taliban koncem roku 2001 (řazeno podle počtu obětí):

100 obětí - 17. února 2008 - Při sebevražedném pumovém útoku v jihoafghánském městě Kandahár přišlo o život na 100 lidí.

80 obětí - 6. listopadu 2007 - Sebevražedný atentát namířený proti poslanecké delegaci v provincii Baghlán na severu země si vyžádal na 80 životů.

80 obětí - 23. července 2016 - Nejméně 80 mrtvých a přes dvě stovky zraněných si vyžádal sebevražedný atentát na demonstraci v Kábulu. K odpovědnosti se přihlásil samozvaný Islámský stát (IS).

80 obětí - 31. května 2017 - Atentát v centru afghánské metropole Kábulu si podle dosavadních údajů vyžádal 80 mrtvých a 350 zraněných. Auto napěchované výbušninami explodovalo ve vládní a diplomatické čtvrti.

75 obětí - 6. prosince 2011 - Přibližné 75 osob zabil sebevražedný atentátník v centru Kábulu před mešitou, kde se modlilo několik set lidí u příležitosti šíitského svátku ášúrá; další na 160 lidí bylo zraněno.

70 obětí - 19. dubna 2016 - Na 70 lidí zahynulo a dalších 329 utrpělo zranění při útoku sebevražedného atentátníka a dalších ozbrojenců v centru afghánské metropole Kábulu.

61 obětí - 23. listopadu 2014 - Při finále volejbalového turnaje v provincii Paktika zabil sebevražedný útočník 61 lidí.

58 obětí - 7. července 2008 - Sebevražedný útok u indické ambasády v centru Kábulu si vyžádal 58 obětí a na 150 zraněných.

50 obětí - 7. srpna 2015 - Při sérii útoků v Kábulu proti afghánské policii, armádě a vojákům NATO zahynulo 50 lidí.

50 obětí - 8. prosince 2015 - Útok na letiště v jihoafghánském Kandaháru si vyžádal nejméně 50 obětí, včetně mnoha civilistů.