Vyhořelo sídlo lotyšského prezidenta, součást UNESCO

Rižský zámek, sídlo lotyšského prezidenta, vyhořel

Rižský zámek, sídlo lotyšského prezidenta, vyhořel Zdroj: ctk/ap

Po celonočním boji se nad ránem lotyšským hasičům podařilo dostat pod kontrolu hlavní ohniska mohutného požáru, který ve čtvrtek večer zachvátil horní patra Rižského zámku, sídla lotyšského prezidenta. Jeden hasič byl hospitalizován po otravě zplodinami hoření, objekt utrpěl rozsáhlé škody. Příčiny neštěstí policie zatím nezná.

Oheň zachvátil střechu rižského zámku, která se propadla, a pohltil značnou část vrchních pater. V objektu sídlí muzeum lotyšských národních dějin, jehož exponáty značně utrpěly nejen ohněm, ale i přívaly vody z hasičských cisteren. Lotyšská vláda na ráno svolala zasedání krizového štábu, který způsobené škody vyhodnotí.

Na místo v noci dorazilo deset rižských hasičských sborů, povolány byly i posily z okolních měst. Do boje s ohněm byly nasazeny armádní vrtulníky a hasičská loď z nedalekého rižského přístavu.

Objekt Rižského zámku, v němž sídlí hlava státu, stojí v samém centru města. Palác prochází rozsáhlou rekonstrukcí, která má skončit do tří let. Prezident země Andris Bérziňš kvůli opravě svého sídla úřad dočasně přesunul do reprezentační budovy v sousedství.

Centrum Rigy, někdejšího významného hanzovního města, je zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Rižský zámek byl ve 14. století vybudován původně jako křižácký hrad, v pozdější době prošel mnoha úpravami. Na prezidentský palác byl přestavěn v roce 1939, po ukončení sovětské okupace a obnově lotyšské samostatnosti se do paláce vrátila hlava státu v roce 1995.

Rižský zámek, sídlo lotyšského prezidenta, vyhořelRižský zámek, sídlo lotyšského prezidenta, vyhořel | ctk/ap